Najmlađi šahisti iz ŠK Cazin nižu najveće uspjehe

Šahovski klub Cazin u posljednje vrijeme bilježi izuzetne rezultate, kako ekipno tako i pojedinačno. Nedavno su osvojili prvu A ligu Federacije BiH, a imaju i državnog prvaka te viceprvaka u kategoriji do osam godina. Ovi uspjesi bili su povod za mali prijem kod gradonačelnika Cazina kojeg su upoznali sa svojim radom i planovima za naredni period.

-„Zadovoljstvo je družiti se s državnim šahovskim prvacima u mlađoj kategoriji i ostatkom ekipe Šahovskog kluba Cazin koja vrijedno i marljivo niže sve bolje rezultate. Rad s djecom je ono što uvijek ima našu podršku i danas smo dogovorili da ćemo podržati pokretanje škole šaha jer je to korisno i predstavlja jednu posebnu mogućnost za djecu i njihovo slobodno vrijeme“, rekao je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

Braća Ahmed i Naid Kekić osvojili su prvo i drugo mjesto na državnom prvenstvu u kategoriji do osam godina. Kako su se time direktno plasirali na Evropsko šahovsko prvenstvo, predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na takmičenju u Bratislavi u augustu ove godine, a Grad Cazin će podržati njihov odlazak na ovu manifestaciju. Po riječima Husnije Abdića, predsjednika ŠK Cazin, nova generacija mladih šahista obećava puno, a ono što je posebno važno, sve je više djece koja ulaze u svijet šaha.

-„Šahovski klub Cazin je ekipno osvojio prvu A ligu Federacije i time smo se direktno plasirali u Premijer ligu. Međutim, od nje smo odustali jer je vrlo skupa  zahtjevna. Ono na što smo sada fokusirani je osnivanje škole šaha i nastavak puta naših državnih prvaka. Ovom prilikom smo se željeli zahvaliti na podršci gradonačelniku i gradskoj upravi i upoznati javnost s našim uspjesima“, naglasio je Abdić.

Prijemu su prisustvovali i polaznici šahovske sekcije Stijena, skupa s nastavnikom Dževadom Džakulićem.  Kako su istaknuli, rezultati koje su postigli na posljednjim takmičenjima za njih su podstrek da u narednoj sezoni osvoje što veći broj prvih mjesta, a ono što ih sviju veže je ljubav prema šahu koji će im sigurno biti od koristi i u daljem obrazovanju.