Najmlađi strijelac u historiji Barce. Bit će svjetska zvijezda ako ga ne unište povrede

Foto: Facebook
Ako je neko prkosio prognozama posljednjih godina, to je Ansu Fati. Napadač Barcelone došao je niotkuda i zapanjio nogometni svijet u sezoni 2019/2020. oborivši mnoge rekorde.

Učinio je da sve izgleda jednostavno i brzo je prepoznat kao novi idol Camp Noua i zvijezda tima, prenosi “Marca”.

No, njegov uspon naglo je zaustavljen povredama, koje su se samo nadopunile u četvrtak jer je bio prisiljen napustiti teren zbog ozljede tetive, kao najnoviji udarac od kojih prvi datira još iz novembra 2020. i povrede meniskusa.

Medicinski testovi pokazuju da je Fati ozlijedio tetivu, te će u sljedećih nekoliko dana biti podvrgnut tretmanu koji bi ga mogao zadržati van terena približno dva mjeseca.

U okršaju s Aissom Mandijem 7. novembra 2020. u utakmici protiv Real Betisa, Fati je povrijedio unutarnji meniskus u lijevom koljenu, što je dovelo do nekoliko operacija.

Jedanaest mjeseci kasnije vratio se golom protiv Levantea. Nastupio je u šest utakmica, a izostao je iz duela protiv Rayo Vallecana i Alavesa zbog bolova u desnom koljenu.

Četiri dana nakon povratka iz te ozljede, ponovno je povučen s terena zbog ozljede koljena protiv Celte Vigo, iste kakvu je sada zadobio protiv Athletica. Devetnaestogodišnji igrač je bio na terenu tek pola sata. Dok je napuštao teren stadiona San Mames, bilo je jasno da Ansu pati psihički, kao i fizički.

On je i dalje najmlađi Barcelonin strijelac u španskoj ligi i najmlađi starter katalonskog giganta na Camp Nouu.

Ozljede sada usporavaju njegov napredak, zbog čega je propustio ukupno 65 utakmica, ali sa ugovorom do 2027. godine ostaje jedna od najvećih nada kluba.

Iako je rođen u Gvineji Bisau, Fati ima špansko državljanstvo i već je upisao četiri nastupa za seniorsku selekciju Španije.

U meču protiv Ukrajine 6. septembra 2020. postao je najmlađi igrač u historiji koji je postigao gol za reprezentaciju Španije, sa 17 godina i 311 dana.