Najvažniji teniski turniri ovog proljeća

sa
Nakon Australian Opena u siječnju teniska sezona u konkurenciji tenisača ulazi u uzbudljivu fazu, s mnogo velikih turnira na rasporedu ovog proljeća.

Tenis je jedan od najpopularnijih sportova, kako u svijetu, tako i u našoj regiji. Posebno je uzbudljiv u muškoj konkurenciji, u kojoj svjedočimo eri rušenja apsolutnih rekorda, s Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom u glavnoj ulozi.

Đoković je u siječnju osvojio svoj deseti naslov u Melbourneu i stigao do 22. Grand Slam titule, čime se izjednačio sa svojim španjolskim rivalom na vrhu vječne ljestvice.

A proljeće bi nam moglo donijeti novi preokret u dvoboju dva teniska velikana, ali i dati priliku mladim tenisačima da napokon dođu u prvi plan i pokažu da se mogu ravnopravno nositi s teniskim legendama.

Dva velika turnira u Americi

Već u trećem mjesecu teniska sezona zaista će se zahuktati u konkurenciji tenisača, jer karavana se seli u Sjedinjene Američke Države, u kojima će se održati čak dva turnira iz ATP 1000 kategorije.

To znači da bi neki tenisač s dvije titule u Americi mogao inkasirati jednak broj bodova kao da osvoji Grand Slam, no u izjednačenoj konkurenciji teško je vjerovati da će netko na takav način dominirati.

Akcija kreće 8.3. u Indian Wellsu, a dva tjedna kasnije nastavlja se u Miamiju, na tvrdoj podlozi koja bi mogla odgovarati dobrim serverima, kao i igračima koji maksimalno pokušavaju skratiti svoje poene.

Taylor Fritz i Carlos Alcaraz osvojili su ove turnire prošle sezone, no konkurencija će biti još žešća u 2023. godini. Kladionica Bet365 prenosit će sve mečeve na svojoj web stranici, uz pregršt dostupnih oklada, a slično možete očekivati i na domaćim web stranicama za klađenje pa će mnogima biti upravo tenis sport na kojeg će se najviše kladiti u sljedećih mjesec dana.

Važni turniri na zemljanoj podlozi u Europi

U četvrtom mjesecu tenis se vraća u Europu i prebacuje na zemljanu podlogu, s brojnim velikim turnirima u kalendaru.

U kategoriju ATP 1000 spada Monte Carlo koji počinje 9.4. i jedan je od turnira na kojima je Rafael Nadal dominirao u karijeri, kao i Barcelona koja je na rasporedu tjedan dana kasnije.

Krajem mjeseca započinje još jedan veliki ATP 1000 turnir u Rimu, a samo tjedan dana kasnije najbolji tenisači svijeta sele se u Madrid, u kojem će se također dijeliti 1000 bodova pobjedniku.

A proljetni dio sezone završava u Roland Garrosu na prijelazu iz petog u šesti mjesec, gdje će se odigrati drugi Grand Slam turnir u 2023. godini. Tamo ćemo vjerojatno svjedočiti novom žestokom dvoboju Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na velikoj sceni, uz pregršt dostupnih oklada na svakom meču u kladionici 22bet, kao i kod drugih priređivača sportskog klađenja.

Kome se smiješi teniski tron?

Proljetni dio teniske sezone najvažniji je u kalendaru, jer dijeli se najboljim igračima svijeta više do sedam tisuća bodova pa upravo od trećeg do petog mjeseca najčešće pada odluka tko će godinu završiti na teniskom tronu.

Naravno, nakon osvojenog Australian Opena, gdje je jedan čovjek vječni favorit, čini se da bi Novak Đoković mogao biti taj koji će vladati tenisom i u mjesecima koji dolaze. Unatoč ozljedama ne treba olako otpisati Rafu Nadala na zemljanoj podlozi, a tu su još mlađi tenisači poput Medvjedeva, Alcaraza, Sinnera, Zvereva i Runea koji također mogu biti sjajni na terenu pa se zbilja možemo veseliti nastavku teniske sezone i brojnim velikim mečevima koji nas čekaju.

Foto: FB Novak Djokovic