Najznačajnije reakcije iz svijeta nogometa na osnivanje Superlige

super liga
Dvanaest najbogatijih nogometnih klubova Evrope ozvaničilo je svoje planove za formiranje Superlige usljed čega stižu brojne reakcije iz svijeta nogometa.

 

19:05 - Član Izvršnog odbora UEFA-e Jesper Moller poručio je da će ova organizacija u petak održati sastanak kako bi se donijele neke dalje odluke, a jedna od njih je da se Chelsea, Real i Manchester City izbace iz ovogodišnjeg takmičenja Lige prvaka. Međutim, nije precizirao da li bi to značilo da će PSG biti novi prvak Evrope.

"Klubovi moraju biti izbačeni. Očekujem da se to dogodi u petak. A onda moramo pronaći način da završimo ovu sezonu Lige prvaka", rekao je Moller.

18:28 - Oglasio se još uvijek zvanični evropski prvak Bayern preko izvršnog direktora Karl-Heinz Rummenigge.

"Bayern nije učestvovao u stvaranju Superlige. Uvjereni smo da trenutna dinamika u nogometu garantuje ozbiljnu osnovu. Bayern podržava reformu Lige prvaka jer vjerujemo da je to pravi korak za razvoj evropskog nogometa. Izmjenjena preliminarna runda će doprinijeti stvaranju veće tenzije i emocionalnosti u takmičenju. Ne vjerujem da će Superliga riješiti finansijske probleme evropskih klubova uzrokovane koronom. Svi klubovi u Evropi bi trebalo da sarađuju u solidarnosti kako bi se struktura potrošnje, što se konkretno odnosi na plate igrača i provizije koje uzimaju njihovi konsultanti podesila u skladu s prihodima, a sve sa ciljem da evropski nogomet bude racionalniji", rekao je Rummenigge.

18:10 - Norveški selektor Stale Solbakken napao je Juventus i njegovog predsjednika Andreu Agnellija nakon što je torinski klub zajedno sa još 11 velikana osnovao Superligu.

17:35 - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovina neće biti toliko uzdrmana ukoliko se ostvari prijetnja Evropske nogometne federacije (UEFA) o zabrani igranja za nacionalni tim igračima koji budu nastupali u novoosnovanoj Superligi. Naime, za BiH ne bi mogli igrati Miralem Pjanić (Barcelona) i Rade Krunić (Milan).

17:05 - Dionice Manchester Uniteda su po otvaranju njujorške burze skočile 9,3 posto.

16:50 - Evropska nogometna federacija (UEFA) danas je uslijed haosa koji je nastao osnivanjem Superlige potvrdila novi format takmičenja Lige prvaka koji će početi važiti od sezone 2024/25.

16:25 - Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin je na konferenciji za medije nakon sjednice Izvršnog odbora žestoko napao šefove Juventusa i Manchester Uniteda - Andreu Agnellija i Eda Woodwara. Nazvao ih je zmijama.

15:55 - Portugalci iz Manchester Uniteda i Manchester Cityja također su digli glas protiv Superlige. Bruno Fernandes i Joao Cancelo podijelili su na Instagramu objavu sunarodnjaka Daniela Podencea uz komentar "Novac to ne može kupiti" i "Moj čovjek".

"Lopta. Muzika. San. Zidaneov volej... Kakin solo prodor... Liverpool u Atini... Ole u Barceloni... Cris i Seedorf. Neke stvari stvarno ne možemo kupiti novcem", napisao je Podence na Twitteru.

15:25 - Menadžera Chelseaja Thomasa Tuchela na konferenciji za medije pitali su za mišljenje o Superligi. Ipak, on je bio prilično rezrevisan, pozvavši na strpljenje dok se ne otkriju sve činjenice i detalji.

Nagovijestio je da će se kao zaposlenik složiti sa željama kluba.

14:50 - Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, nakon završenog sastanka u Montreuxu, rekao je:

"Superliga je užasan prijedlog i malobrojni klubovi članovi vođeni su pohlepom. Igrači koji budu igrali u Superligi neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje reprezentacije. To je pljuvanje onih koji vole nogomet, nećemo im dopustiti da nam ga oduzmu. To je nečastan i sebičan prijedlog", tvrdi prvi čovjek UEFA-e.

14:40 - Spion Kop 1906, jedna od najvažnijih podgrupa među navijačima Liverpoola, najavila je da će ukloniti svoje zastave s "The Kopa", historijske tribine navijača Liverpoola na stadionu Anfield.

14:20 - Porto je odbacio mogućnost da igra u Superligi, potvrdio je to Pinto da Costa, predsjednik kluba.

"Ne možemo učestvovati ni u čemu što je protivno pravilima. Mi smo u Ligi prvaka i nadamo se da ćemo tamo biti dugi niz godina."

13:45 - Arsene Wenger nazvao je Superligu "lošom idejom" i kaže da nema pojma šta se događa u Arsenalu.

Legendarni šef Topnika predvidio je takmičenje koje bi uključivalo samo najbogatije klubove na kontinentu prije otprilike 12 godina i tada je osudio tu ideju.

Sad kad se plan ostvario, on je podjednako protiv prijedloga, ističući, da je plan nepoštovanje historije evropskog nogometa.