Nakon dvije godine šutnje Mourinho progovorio šta se desilo s Džekom: "Kad je on otišao..."

.
Za razliku od prethodnih klubova Jose Mourinho je dočekao i treću sezonu na klupi Rome bez obzira na iskazano određeno nezadovoljstvo posljednjih sedmica.

 

Mourinho je Romu preuzeo prije dvije godine i u prvoj sezoni je uspio osvojiti Konferencijsku ligu. Kada je Porutgalac stigao Edin Džeko je prešao u Inter.

Čuveni portugalski stručnjak je imao priliku trenirati popularnog Dijamanta, ali ne koristiti ga u takmičarskim utakmicama i nakon dvije godine šutnje je indirektno kazao da mu je žao zbog toga.

U dugačkom intervju za list Corriere della Sport Mourinho je govorio o svom odnosu sa sportskim direktorom Vučice, Tiagom Pintom, a tom prilikom se dotakao i Džeke.

"Pinto je za mene direktor, a ja za njega trenre. Ne slaćemo se uvijek. On ima direktniji odnos i stalno je u kontaktu sa klupskim rukovodstvom", rekao je Mourinho te počeo govoriti o Džeki:

"Ako se vratimo nazad kad je Džeko otišao, to je bilo jako teško za prihvatiti, prava nesreća".

Prije dolaska Mourinho dugogodišnji kapiten bh. reprezentacije je imao određenih razmjerica sa tadašnjim trenerom rimskog tima, Paulom Fonsecom.

Na kraju su u Romi odlučili da puste popularnog Dijamanta koji je ostao u Seriji A te je nastavio da pokazuje svoj neupitni kvalitet.

Džeko je na ljeto 2021. godine prešao u Inter gdje je za dvije sezone ostavio sjajan dojam, a prošle sezone je sa Nerazzurrima igrao i finale Lige prvaka.

Ovo ljeta Sarajlija je postao novi član Fenerbahcea gdje je odmah dobio i kapitensku traku i neće biti iznenađenje ako u dresu turskog velikana i okonča karijeru.

Sa druge strane Mourinho iako je osvojio Konferencijsku ligu i donio trofej nije uspio odvesti Romu u Ligu prvaka, a u minuloj takmičarskoj godini je izgubio finale Europske lige.