Nastavlja se 2. kolo Eura: Belgija protiv potresene Danske, druga šansa za Makedonce

euro2020
Utakmicom u grupi B između Danske i Belgije te mečevima u grupi C između Ukrajine i Sjeverne Makedonije te Nizozemske i Austrije nastavlja se 2. kolo grupne faze na Evropskom nogometnom prvenstvu.

 

Grupa B

18:00 Danska - Belgija (Parken stadion, Kopenhagen)

Belgija će u ovom susretu eventualnom pobjedom već osigurati plasman među 16 najboljih selekcija, a nakon pobjede rezultatom 3:0 protiv Rusije u prvom kolu svakako da je samopouzdanje ovog tima znatno poraslo pred nastavak prvenstva.

Belgijance svakako najviše raduje dobra forma Romelua Lukakua koji je protiv Rusije postigao dva pogotka, a selektor Roberto Martinez jedino neće moći računati na usluge igrača Timothyja Castagnea koji zbog povrede više neće igrati na ovom turniru.

S druge strane, Danci će današnji meč protiv apsolutno favorizovane Belgije igrati za svog saigrača Christiana Eriksena koji se nakon srčanog udara protiv Finske srušio na terenu, a svakako da će taj trenutak ujedno i obilježiti ovogodišnji Euro.

Iako se u prvi mah činilo da se utakmica između Danske i Finske neće nastaviti, barem ne taj dan, danski igrači na kraju su ipak smogli snage i izašli na teren, no na kraju su svojom krivicom i zbog brojnih promašaja doživjeli poraz od 1:0 i ukoliko izgube danas od Belgije, za njih će nastup na Euru vjerovatno biti završen već u grupnoj fazi.

Grupa C

15:00 Ukrajina - Sjeverna Makedonija (Arena Naționala, Bukurešt)

Na stadion Arena Naționala u Bukureštu današnji program će otvoriti i na teren prvi istrčati nogometaši Ukrajine i Sjeverne Makedonije, a pobjednik današnjeg susreta napravit će veliki korak ka narednoj fazi.

Ukrajina je prvo kolo izgubila od Nizozemske u najboljem susretu dosadašnjeg Eura rezultatom 3:2, dok je Sjeverna Makedonija doživjela poraz od Austrije rezultatom 3:1. U tom susretu jedini pogodak za Makedonce postigao je Goran Pandev, što je ujedno i prvi gol u historiji ove reprezentacije na Euru.

Ove dvije reprezentacije igrale su zajedno u grupi kvalifikacija za Euro 2016. godine, a u oba susreta pobjedu je odnijela reprezentacija Ukrajine. Na domaćem terenu upisali su pobjedu od 1:0, dok su u gostima slavili sa 2:0.

21:00 Nizozemska - Austrija (Johan Cruijff Arena, Amsterdam)

Današnji program će zatvoriti nogometaši Nizozemske i Austrije koji će svoj meč 2. kola igrati u 21 sat na Johan Cruijff stadionu u Amsterdamu, a ovo će biti duel ekipa koje imaju po tri osvojena boda iz prvih utakmica.

Svakako da bi pobjeda za obje reprezentacije značila i zvanično prolaz u narednu fazu Eura, a u narednu fazu obje ekipe bi se mogle plasirati ukoliko odigraju susret bez pobjednika i uz to im se poklope rezultati iz drugih grupa.

Za Austriju u ovom meču neće igrati suspendovani Marko Arnautović kojem je UEFA nakon vrijeđanja Makedonaca izrekla kaznu od jedne utakmice, dok će svi ostali igrači biti na raspolaganju selektorima.