Nastavlja se fudbal u državi gdje je korupcija u sportu vodeća tema

.
FIFA je na sastanku u New Yorku donijela zajedno sad UNODC-om zaključak da pooštri kriterije kako bi zaštitili integritet fudbalske igre, a na sastanku je bio prisutan i prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino. Govorilo se i o koordinaciji sa antikorupcijskim organima. I na tom pitanju FIFA će pooštriti mjere i sprovoditi zakone koji će zaštiti fudbal od korupcije i sličnih radnji koji narušavaju ugled fudbalske igre.

 

Prije tri godine na sastanku u Beču UNODC i FIFA odlučile su da stanu korupiciji u fudbalu, a sada će te mjere biti oštrije. Od tog perioda odradili su preko 60 aktivnosti usmjerenih prema korupciji i kriminalu u fudbalu.

Posljednji primjer dolazi nam iz Južne Amerike. Zbog namještanja utakmica nedavno je prekinuta liga u Boliviji koja se detaljno ispitala, a čini se da je i tu došao kraj.

Fudbal u Boliviji se vraća nakon mjesec dana istraga oko namještanja utakmica u korupcije u fudbalu.

Izvršni komitet Bolivijske fudbalske federacije (FBF) odlučio je naredne sedmice da nastavi dva turnira Profesionalne divizije u zemlji, iako još uvijek traju pojedine istrage.

Komisija za takmičenje fudbala Bolivije će u narednih nekoliko sati definisati prijedlog za ponovno pokretanjeprvenstva, kao i Kup takmičenja.

O novom pokretanju i novom sistemu takmičenja moraju prvo upoznati Conmebol, a onda sačekati i njihov odogovor.

"Ne želimo narušiti nikakva prava onih koji su pod istragom ili procesuirani i dovesti do toga da ova nesretna situacija za bolivijski fudbal može da prođe nekažnjeno, ali ne možemo loptu zaustaviti, moramo igrati", soapštili su iz FBF-a.

Podsjetimo, rvenstvo u Boliviji zaustavljeno je odlukom Fudbalskog saveza ove zemlje i to nakon što su se našli dokazi koji pokazuju da je u ovoj zemlji namješten ogroman broj utakmica.

Istražitelji koji su se bavili ovim slučajem otkrili su kako je u namještanju utakmica učestvovala ogromna kriminalna mreža u kojoj su zajedno surađivali čelnici klubova, igrači, sudije...