Navijači širom svijeta uvjereni da je UEFA danas namjestila klasik u nokaut fazi

.
Kada su kuglice u današnjem žrijebu u Nyonu spojile Barcelonu i Manchester United, mnogi su pomislili da se radi o velikom klasiku u Ligi prvaka, ali i engleski i španski velikan moraju da se zadovolje samo borbom za trofej u Evropskoj ligi.

 

Najzanimljiviji par 1/16 finala ovosezonske Evropske nogometne lige je bez ikakve dileme Barcelona - Manchester United. Mnogi parovi osmine finala u Ligi prvaka su ništa naspram ovog u prvoj rundi nokaut faze u Evropskoj ligi, drugom po redu UEFA klupskom takmičenju.

Manchester United je kroz grupnu fazu dospio do šesnaestine finala, a Barcelona se tamo našla nakon što je bila trećeplasirana u grupi smrti u Ligi prvaka, završivši iza Bayerna i Intera, ali ispred Plzena.

Bit će to dvoboj klubova koji zajedno imaju 97 velikih trofeja, Barcelona 26 nacionalnih prvenstava i 31 nacionalni kup uz pet naslova evropskog prvaka, a Manchester United 20 nacionalnih prvenstava, 12 nacionalnih kupova i tri naslova prvaka Evrope. No, samo će jedan pronaći svoje mjesto u osmini finala Evropske lige.

Kada je žrijeb spojio dva ponajveća kluba na svijetu, mnogi nogometni fanovi na društvenim mrežama su 'jednoglasno' odlučili da se radi o čistoj namještaljci od strane krovne kuće evropskog nogometa.

Jedan korisnik Twittera je napisao: "Man United protiv Barce, ma neee, ne možeš mi reći da ovo s*anje nije namješteno", dok drugi dodaje: "UEFA žrijebovi su takooo namješteni, svi su znali da će Barca igrati s Unitedom".

"Barca protiv Uniteda je namještena u trenutku kada je Barca remizirala protiv Intera", dodaje još jedan korisnik Twittera, uvjeren da je neko namjerno odlučio da u šesnaestini finala spoji dva favorita za trofej.

"UEFA je već znala da možda više neće dobiti ovakvu priliku u nokaut fazi pa su morali napraviti put da Barca i Man United igraju međusobno", dodaje još jedan od onih kojima se ne dopada to što su se rano spojili velikani iz dvije ponajjače lige na svijetu.

United i Barcelona će se u evropskom natjecanju prvi put nakon 2019. godine. Xavi je žrijeb danas nazvao 'najgorim koji su mogli dobiti'.

"Opet je to najteži protivnik. Ali veselit ćemo se tome. Oni su povijesna ekipa, puno su narasli s Ten Hagom, imaju sjajne igrače. Ovo je najgori mogući rival u žrijebu, nemamo sreće".

Prve utakmice odigrat će se 16. februara, dok su uzvrati na rasporedu 23. februara. Pobjednici će se pridružiti u osmini finala pobjednicma grupe Evropske lige Arsenalu, Betisu, Fenerbahceu, Ferencvarosu, Feyenoordu, Freiburgu, Real Sociedadu i Unionu Saint-Gilloise.

Finale će se igrati 31. maja u Budimpešti.

Svi parovi šesnaestine finala EL:

Barcelona - Manchester United
Juventus - Nantes
Sporting - Midtjylland
Šahtar - Rennes
Ajax - Union Berlin
Bayer - Monaco
Sevilla - PSV Eindhoven
Salzburg - Roma