Ne, ovo nije šala: Nogometašima Barcelone zabranjeno tuširanje na stadionu i na treninzima

.
Katalonske vlasti zabranile su nogometašima Barcelone tuširanje na stadionu nakon utakmica i treninga, a sve kako bi se očuvala voda nakon historijskog perioda suše u Kataloniji.

 

Barcelona ove sezone svoje domaće utakmice igra na Olimpijskom stadionu, ili Montjuicu, kako su ga nekada nazivali. Camp Nou je trenutno u procesu renoviranja i katalonski klub je primoran zamijeniti domaći stadion na neko vrijeme.

Međutim, Katalonija je u proteklom periodu bila izložena dugotrajnoj suši koja je počela od prošle godine. Količina padavina od septembra 2022. godine pa do danas je za 17 posto niža od prosjeka.

To je dovelo do toga da je katalonska vlada poduzela niz drastičnih koraka za rješavanje situacije. Računi za vodu vrtoglavo su porasli, a dopuštena potrošnja vode je pala s 230 na 210 litara dnevno.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Upozorenje je stiglo i za nogometaše Barcelone. Katalonske vlasti naredile su ekipi Xavija Hernandeza da se ne mogu tuširati na stadionu i u trening centrima zbog potrebe očuvanja vode.

Ministar za klimatske akcije, hranu i ruralnu agendu David Mascort upozorio je Barcelonu da, ukoliko nastave koristiti vodu na stadionu, morat će je nadoknaditi.

"Ono što Barcelona mora učiniti jeste nadoknaditi vodu koju koristi ukoliko se žele nastaviti tuširati i koristiti svu tu opremu koja troši mnogo vode. Bilo da je to na Montjuicu ili u trening centrima", poručio je Mascort.

Foto: FC Barcelona