"Nebeskoplavi" blagi favoriti u rimskom gradskom derbiju: Lulić ili Džeko?

Vječiti rivali Roma našeg Edina Džeke i Lacio našeg Senada Lulića sučelit će se u 21. kolu Serije A, a odavno se nije dogodilo da su "Nebeskoplavi" barem blagi favoriti, iako je "Vučica" nominalno domaćin. Derbi dela kapitale, odnosno derbi glavnog grada Italije (danas - 18 sati)! Na tabeli ih dijeli sedam bodova, s tim da Lacijali imaju utakmicu manje.

Lacio u top-formi

Bit će ovo okršaj ekipa koje zauzimaju treću i petu poziciju na tabeli Serije A. Ali, obratite pažnju na nekoliko činjenica! Prvo, Roma je, spomenuli smo, u osjetnom zaostatku za mrskim komšijom. Drugo, Lacio ima samo tri boda zaostatka za drugoplasiranim Interom, a odigrao je dva meč manje nego Nerazuri...

Treće, momci Simonea Inzagija trenutno su u najboljoj formi u šampionatu. Posljednji prvenstveni poraz Lacio je doživeo još 25. septembra, na gostovanju Interu, a sada je u seriji od 11 pobjeda, odnosno 14 kola bez neuspjeha. Četvrto, Lacio je jedina ekipa u Evropi koja je u 2019. godini dva puta uspjela da savlada Staru damu. Prvi put šampion je pao pred "Nebeskoplavima" u prvenstvu početkom decembra, a drugi put u Superkupu Italije dvije sedmice kasnije, i u oba navrata bilo je 3:1. Sve ovo daje ogromnu psihološku prednost gostima, pa će biti prilično iznenađenje ako ne osvoje tri boda.

Naravno, kada se radi o gradskim (i ostalim) derbijima, aktuelna forma može zavarati, često trenutak inspiracije umije odlučiti susret. Njihov septembarski duel završen je podjelom bodova, a na dva prije njega došli su kečevi uz dosta pogodaka. Ni sada ne bi bilo iznenađenje da padne mnogo golova na obje strane, iako su i jedni, i drugi tokom prethodne sedmice igrali teške duele u Kupu Italije – Lacio je u utorak izgubio u Napulju sa 1:0, a Roma u srijedu od Juventusa, također u gostima, rezultatom 3:1.

Igrački kadar

Problema s povredama imaju obje ekipe. Trener Rome Paulo Fonseka neće moći računati na Henriha Mhitarjana, Havijea Pastorea, Nikolu Zaniola i Davidea Zapakostu, dok su pod znakom pitanja nastupi Federika Facija i Dijega Perotija. Simone Inzagi bit će lišen usluga Džordana Lukakua i Danila Kataldija, dok bi Adam Marušić ipak mogao biti spreman makar za dio meča. 

Roma ima bolji bilans u međusobnim okršajima i to je jedino što joj u ovom trenutku ide naruku, sve ostalo preteže tas na stranu Lacija. Jer, budimo realni, Lacijali u posljednje vrijeme igraju toliko dobro, da su se nametnuli kao ozbiljan kandidati da skinu Bjankonere s trona, analizira "Mozzart sport".