Nedavno priznao da je gej, a sad suspendovan jer je odbio test na drogu

sparta prag
Uprava Sparte iz Praga je do daljnjeg je suspendovala svog fudbalera Jakuba Janktu (27), jer je odbio test na drogu koji je od njega zahtijevala policija.

 

Jankta je u sredu u Pragu zaustavila policija pošto je vozio bez vozačke dozvole, koja mu je ranije oduzeta, a poslije zahtijeva policajaca, odbio je testiranje na droge i ljekarski pregled.

Mediji navode da je u Češkoj, za vožnju bez dozvole, koja je opasna po ostale učesnike u saobraćaju, kazna i do dvije godine zatvora.

Ubrzo poslije incidenta, čelnici Sparte su objavili saopštenje na stranici kluba.

“Poslije zajedničkog dogovora odlučeno je da Jankto neće učestvovati u zajedničkim treninzima u narednom periodu. Iz poštovanja prema igraču, klub neće davati više informacija. Molimo javnost i medije da se ne miješaju u privatni život Jakuba Jankta“, poručili su iz češkog kluba.

Jankto je došao u centar pažnje svjetskih medija kad je prije dva mjeseca objavio da je homoseksualac.

“Ja sam homoseksualac i ne želim više da se skrivam“, poručio je tad vezista Sparte, koji je do 2021. godine bio oženjen manekenkom Marketom Otomanskom, sa kojom ima i sina.

Za reprezentaciju Češke Jankto je odigrao 45 utakmica i postigao dva gola. U karijeri je prije Sparte igrao za Udinese, Ascoli, Sampdoriju i Getafe.