Ovako je nekadašnji selektor Argentine opisao Diega Maradonu prije prelaska u Barcelonu

Nekadašnji selektor reprezentacije Argentine, Cesar Luis Menotti, svojevremeno radio je u skaut službi Barcelone, a prvi zadatak mu je bio da pratio legendardnog fudbalera Argentine, Diega Maradonu.

Kada ga je Barcelona poslala na utakmicu da skatuira nekadašnjeg fudbalera, a sadašnjeg trenera, imao je zadatak da napiše izvještaj, jer na osnovu toga čelnici katalonskog kluba su uspjeli dovesti Maradonu u Barcelonu, prenosi Oslobođenje.ba.

Menotti je Barceloni 1978. godine poslao izvještaj u kojem je detaljno opisao kako je Diego Maradona odigrao susret između  Boca Juniorsa i Argentinos Juniorsa. U izvještaju je stajalo

Ocjena: Vrlo dobar, izvanredan. Brzina 9,5. Ubrzanje 9,5. S loptom 9,1. Bez lopte 9,5. Agilnost 9,5. Skok 8.

Psihološki aspekti: Mentalna snaga 10. Otpornost na prekršaje 10. Koncentracija 10. Sebičnost 0. Osobnost 10.

Općenita tehnika: Nepobjediv.

Precizna tehnika: Izvanredan, zastrašujuće efikasan dribler. Jak. Hrabar. Sjajan udarac. Odličan pas. Maksimalno precizan. Besprijekorna vizija. Prosječna igra glavom. Dobar vođa. Zna sačuvati loptu. 

Individualna taktika: Kompletna fudbalska inteligencija. Kompletan osjećaj za fudbal.

Općeniti zaključci: Ima nevjerovatnu tehniku i dribling na najvišoj razini. Uvijek ide okomito prema golu, ali zna kada se mora riješiti lopte i dati saigraču. Sjajni refleksi. Njegova kratka dodavanja i udarci su čudo. 

Nekoliko godina nakon izvještaja čelnici Barcelone su uspjeli dovesti Diega Maradonu u Barcelonu iz Boce.