Neuer o izdaji koju su mu napravili Salihamidžić i Kahn: Kao da su mi iščupali srce

golman
Golman Bayerna Manuel Neuer se ne može pomiriti s odlukom klupskih čelnika Hasana Salihamidžića i Olivera Kahna da otjeraju iz ekipe trenera golmana Tonija Tapalovića.

 

Tapalović je bio trener Bayernovih golmana od 2011. godine, a posebno emotivan zbog njegovog odlaska bio je Neuer, s kojim je sarađivao u Schalkeu i zajedno s njim stigao je u ovaj klub.

"To je udarac koji me teško pogodio, ne mogu shvatiti zašto su mu uručili otkaz. Toni je oduvijek bio timski igrač, svi su ga tako gledali. Nije radio za mene 11 i pol godina, nego za sve golmane, za stručni štab i klub", rekao je na Neuer početku svog izlaganja za ugledni The Athletic.

Njemački golman je Tapalovićevu sinu Tinu Emanuelu krsni kum, no kaže kako to nije razlog zašto je ovoliko povrijeđen.

"Uvijek smo razdvajali posao i privatni život. Razumijem da nisam objektivan, ali mogu uočiti razliku. To je bio udarac koji me dotukao kad sam već bio na dnu. Osjećao sam se kao da su mi iščupali srce. To je bilo nešto najbrutalnije što sam doživio u karijeri, a doživio sam zaista mnogo toga", kaže Neuer.

Sportski direktor Salihamidžić je kao razlog tjeranja Tapalovića naveo "razlike, pogotovo zbog načina na koji su radili zajedno".

"Svih ovih godina nikad nisam čuo nijednog trenera da je rekao nešto loše o Toniju. Pitajte Pepa Guardiolu, Carla Ancelottija ili Niku Kovača šta misle o njemu. Da li je dijelio povjerljive informacije iz kluba? Ne, 100 posto. Toni to nikad nije radio", rekao je Neuer koji je otkrio da je razmišljao i da ode iz Bayerna nakon što je uručen otkaz Tapaloviću.

"Razmišljao sam o svemu, pa i o tome da odem, ali čelnici Bayerna su me uvjeravali da mi ne rade to jer me žele povrijediti. Rekao sam im da se ne slažem s tim što su uradili i osjetio da su me saslušali. To je odluka kluba i, na kraju, moram je prihvatiti iako se ne slažem sa njom. Ovdje se radi o načinu na koji se postupalo s cijenjenim zaposlenikom. U Bayernu želimo biti drugačiji, želimo biti porodica. Ovo je tužno za sve u klubu, ali s jedne sam strane čovjek, a s druge profesionalac i prihavtio sam odluku kluba", rekao je Neuer.

Salihamidžić se nije oglasio, ali je zato Neuerove riječi prokomentarisao Kahn.

"To nije dobro za Manuela kao kapitena, a ne predstavlja ni Bayernove vrijednosti. Neuer se osjetio lično pogođeni to svi moraju razumjeti do određene mjere. Slično sam prošao i ja u njemačkoj reprezentaciji 2004. godine kada je savez otpustio Seppa Maiera. On je smatrao da ga je savez izdao, ja sam bio razočaran i ljut, ali sam znao da je prioritet ekipe na prvom mjestu. Bez obzira na to kako sam se osjećao, nisam javno govorio o tome. Manuel je napravio suprotno i imat ćemo vrlo ozbiljan razgovor o tome", rekao je Kahn.