Nevjerovatna utrka u Španiji: Ferrarijevu tragediju iskoristio Red Bull, Mercedes se probudio

.
Nevjerovatnu utrku Formule 1 gledali smo za VN Španije.

Uzbuđenja nije nedostajalo ni u jednom krugu, a na kraju razloga za suze imaju u Ferrariju, a slavi se u Red Bullu.

Leclerc je sjajno otovrio utrku, sačuvao prvu poziciju iz kvalifikacija, vozio maestralno do 27. kruga, kada mu je bolid samo otkazao i morao je završiti utrku, iako je u tim momentima imao preko 20 skeundi prednosti ispred Geroga Russella u Mercedesu.

Russel je vozio odličnu utrku i vodio veliku borbu sa Maxom Verstappenom kojeg je veći dio utrke držao poziciju iza sebe.

U 35. krugu cijelu ludnicu na stazi koristi Sergio Perez i preuzima lidersku poziciju ispred Geroga Russela i Maxa Verstappena.

Da će Ferrari što prije zaboraviti utrku u Španiju nagovijestio je i Carlos Sainz, koji je prvo na startu izgubio tri pozicije, a zatim se u uvodnim krugovima utrke okrenuo na stazi, izgubio još pozicija i morao se vraćati.

U drugom krugu vidjeli smo i duel Kevina Magnussena i Lewisa Hamiltona, nakon kojeg je Hamilton morao u boks i izgubio je više o deset pozicija.

U 38. krugu krenula je šahovska partija kroz boks, uglanvim ulogama bili su Mercedes i Red Bull , a na kraju ove nevjerovatne utrke prvi kroz cilj prošao je Max Verstappen u bolidu Red Bulla čim je preuzeo lidersku poziciju od Charlesa Leclerca u šampionatu.

Dvostruki trijumf Red Bulla ovjerio je Sergio Perez, a do podijuma je došao George Russell u Mercedesu koji je danas vozio odličnu utrku.

Unatoč turbulencijama na startu utrke finiš nam je ponudio borbu Carlosa Sainza i Lewisa Hamiltona za četvrtu poziciju. Do četvrtog mjesta došao je Carlos Sainz u Ferrariju, dok je Lewis Hamilton osvojio petu poziciju i podebljao bodova Mercedesa danas.

Odličnu utrku imao je i Valteri Bottas u Alfa Romeu i stigao do šeste pozicije, Esteban Ocon u Alpini osvojio je sedmo mjesto, Lando Norris je spasio čast McLarena osvajanjem osme pozicije, a jedan od junaka bio je i Fernando Alonso u Alpini. Iskusni Španac je na domaćoj stazi startao sa posljednje pozicije i na kraju došao do devetog mjesta i dva boda.

Posljednji bod uzeo je Yuki Tsuonda u AlphaTauriju, koji je deset krugova prije kraja prestigao Micka Schumachera u Haasu, njemački vozač je tako nakon sjajnih kvalifikacija u prethodna tri vikenda ponovo ostao bez prvih bodova u karijeri.

Foto: Screenshot