Neymar – cirkusant ili legenda? Sve će se otkriti u Kataru. Prva prepreka je Srbija

jk

Svjetsko prvenstvo u Kataru dat će odgovor na pitanje da li će Neymar biti upamćen samo kao zabavljač s loptom ili istinski lider koji će Brazil dovesti do toliko željene šeste planetarne titule?

Dva prethodna Mundijala bila su razočarenje…

“Dok je njihova zvijezda padala na tlo, vrišteći od bolova s rukom savijenom na leđima, cijela je nacija udahnula i strahovala od najgoreg.

Neymar: Razočarenje iz 2014.

Neymar je bio brazilski talisman, onaj koji će odvesti reprezentaciju do slave na domaćem terenu na Svjetskom prvenstvu 2014.

No, nakon koljena u leđa dok se borio za loptu s Kolumbijcem Juanom Zunigom, 22-godišnjak je bio slomljen i ispao je s turnira.

Brazil je dobio utakmicu za prolaz u polufinale. Međutim, tamo je izgubio sa ponižavajućih 1:7 protiv Njemačke. Prije četiri godine ispali su u četvrtfinalu od Belgije”, prenosi BBC.

Neymar sada ima 30 godina. Ipak, u vrhunskoj je formi. Postoji stvarna nada da bi ovo mogla biti godina njega i Brazila.

Otkako je Neymar prvi put izbio na scenu kao eksplozivni mladić u dresu Santos 2009. godine očekivalo se da će on postati velika zvijezda.

Napadač svakako može biti ponosan na svoja dosadašnja postignuća. On je najskuplji nogometaš u historiji.

Rekordan transfer

Paris Saint Germain je 2017. godine španskoj Barceloni platio obeštećenje od senzacionalnih 222 miliona eura.

Neymar je postigao 105 golova u 186 utakmica za Barcelonu. Zabio je 115 puta u 163 nastupa za PSG. I drugi je strijelac u historiji reprezentacije Brazila sa 75 golova. Ispred je samo Pele.

No, još nije uspio pokazati najbolje što može na Svjetskom prvenstvu. Ozljeda ga je okrutno lišila potencijalne bajke na domaćem terenu 2014.

Potom je bio je dio brazilske selekcije koja je četiri godine kasnije podbacila u Rusiji, unatoč golovima Neymara u pobjedama nad Kostarikom i Meksikom.

Neymar je dio reprezentacije već 12 godina. Međutim, njegovi jedini veći uspjesi su osvojeni Kup konfederacija 2013. i olimpijsko zlato u Riju 2016.

Propustio je Copa Americu 2019., koju je Brazil osvojio, zbog povrede.

Čini se da godine očekivanja i ograničen uspjeh uzimaju danak. Prošle godine je sugerirao da će Svjetsko prvenstvo 2022. biti njegovo posljednje.

“Vidim to kao svoju posljednju akciju. Ne znam imam li snage da se više bavim nogometom”, rekao je u dokumentarcu “Neymar Jr And The Line Of Kings”.

“Učinit ću sve da ispadnem dobar. Učiniti sve da pobijedim sa svojom zemljom. Da ostvarim svoj najveći san od malih nogu. I nadam se da ću to uspjeti.”

Neymarova statistika još je impresivnija s obzirom na to da je tokom karijere dugo pauzirao zbog povreda. Do januara ove godine propustio je gotovo 100 utakmica za PSG otkako im se priključio 2017.

Hladan odnos sa Mbappeom

Nije mu pomogao ni navodno hladan odnos sa saigračem iz PSG-a Kylianom Mbappeom.

Izgleda da je prvak Francuske zbog toga bio spreman prekinuti svoje veze s Neymarom tokom ljeta.

“Znamo da je bilo napetosti između njih dvojice”, rekao je urednik Get French Football Newsa Raphael Jucobin za BBC Sport.

“Čini se da je Neymar to shvatio lično. Želio je ove sezone pokazati da je vrijedan mjesta u PSG-u. Da je igrač kojeg su kupili za 200 miliona funti.

On to stvarno pokazuje ove sezone. To je njegova najbolja sezona do sada. Ne samo u smislu golova, već i stava.”

Neymar je ranije frustrirao šefove PSG-a jer je jednom zakasnio na početak priprema. No, ovog je ljeta ranije završio odmor kako bi započeo pripreme za novu sezonu.

Rezultat te fokusiranosti i predanosti je 11 golova i devet asistencija u 14 nastupa u francuskoj Ligue 1.

“Ima više zrelosti u njemu. Tu je i nešto više od toga. Ima nešto dokazati”, dodao je Jucobin.

“I taktički gledano, trener je pronašao stvarno dobru formaciju da izvuče najbolje iz njega.”

Brazilski selektor Tite svakako je zadovoljan formom u kojoj je Neymar stigao na Svjetsko prvenstvo.

“On leti. To je plod svih priprema koje je uložio”, tvrdi Tite.

Osim što se nada da će voditi Brazil do rekordnog šestog naslova svjetskog prvaka, Neymar cilja još jedan rekord.

Potrebna još tri gola

Potrebna su mu samo tri gola da nadmaši Pelea, koji je najbolji strijelac Brazila svih vremena sa 77 golova.

To je cilj koji je Neymar očito odlučan nadmašiti. Govorio je o tome prošlog mjeseca za francuski Telefoot.

“Nadam se da ću ga nadmašiti. Razgovarat ću sa saigračima. Reći ću im da mi pomognu zabiti kako bih mogao konačno stići tamo”, rekao je sjajni napadač.

Ono što također može pomoći Neymaru jeste to da, za razliku od 2014. i 2018., nade nacije ne leže gotovo u potpunosti na njegovim ramenima.

Brazil je stavio naglasak na napad za SP u Kataru. Čak devet napadača nalazi se u ekipi.

“Brazil ne ovisi o Neymaru. Pogotovo ove godine jer ima nekoliko drugih igrača poput Viniciusa Juniora, Rodryga, Richarlisona i Lucasa Paquete,” rekao je Cafu.

Legendarni bek bio je kapiten “Karioka” u pohodu na njihovu posljednju svjetsku titulu 2002. godine.

“Ti igrači su također sposobni osvojiti trofej za Brazil. Ove godine ekipa je mnogo drugačija. Prije četiri godine, sve je bio Neymar”, dodaje Cafu.

Bez težine očekivanja isključivo na njegovim plećima, ovo bi mogla biti godina u kojoj će Neymar odvesti Brazil do toliko željenog trofeja.

Prva preprka na tom putu bit će Srbija, večeras (20 sati) na startu grupe G Mundijala u Kataru.