Ni koronavirus ne može zaustaviti Mercedes: Pobjeda Bottasa na startu sezone

Formula
Vjerovatno da nismo gledali utrku Formule 1 u neobičnijem ambijentu. No, prazne tribine bile su preduslov da sezona najbržeg cirkusa ipak startuje sa skoro četiri mjeseca zakašnjenja, umjesto da bude potpuno otkazana.

 

Uvodna utrka 71. sezone Formule 1 održana je na stazi Red Bull Ring u austrijskom Spielbergu, domaćem terenu ekipe Red Bulla.

Kvalifikacioni trening protekao je u dominaciji Mercedesa: Vallteri Bottas je nadmašio svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona, no Britanac je zbog ignoriranja žute zastave kažnjen pomjeranjem tri pozicije unazad.

Tako su se na startu utrke poredali Bottas, Verstappen (Red Bull), Norris (McLaren), Albon (Red Bull), Hamilton, Perez (Racing Point), Leclerc (Ferrari)… Bottas je poveo utrku, praćen od Verstappen, dok je Hamilton ubrzo prešao i Norrisa i Albona.

No, u 11. krugu šok za Red Bull: Max Verstappen, pobjednik prethodne dvije utrke u Austriji, morao je odustati zbog kvara motora. Uslijedila je monotona utrka koju nije mogao začiniti ni izlazak sigurnosnog automobile na startu druge trećine utrke.

Bottas i Hamilton su i dalje dominirali, a u 52. od 71 kruga na stazu je ponovo izašao sigurnosni automobil nakon odustajanja Georgea Rusella (Williams). Odmah nakon restarta, Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) ostaje bez točka, pa "Safety car" i treći put izlazi na stazu!

Kada je trka najzad nastavljena, tek u posljednjih 11 krugova vidjeli smo malo uzbuđenja. Bottas je zadržao prvo mjesto, dok je trećeplasirani Albon izletio sa staze u pokušaju da pređe Hamiltona. Komesari su, čini se prestrogo, za kontakt okrivili Hamiltona i kaznili ga s 5 sekundi!?

Tako je - umjesto da juri Bottasa za pobjedu - Hamilton morao prepustiti drugo mjesto Charlesu Leclerca (Ferrari) koji je sjajno iskoristio brojna odustajanja. Ne samo to, šesterostruki svjetski prvak ostao je i bez trećeg mjesta koje je pripalo Norrisu!

Trka je okončana pobjedom Bottasa ispred Leclerca i Norrisa, dok su bodove osvojili i Hamilton, Sainz (McLaren), Perez (Racing Point), Gasly (Alpha Tauri), Ocon (Renault), Giovanazzi (Alfa Romeo) i Vettel (Ferrari).