"To nije bilo nepoštovanje prema mom igraču nego prema Turskoj i Siriji"

.
Ancelotti se osvrnuo na ružne scene sa stadiona Osasune

 

Nakon utakmice Osasuna - Real Madrid (0:2) u subotu navečer dosta se govorilo o sramotnom ponašanju domaćih navijača, koji su odlučili izvrijeđati Vinicius Juniora u trenucima kada se odavala počast žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji minutom šutnje.

Kada je nastupila minuta šutnje za žrtve nedavnih tragedija koje su zadesile Tursku i Siriju, neko je s tribina uzviknuo: "Viniciuse, ku*vin sine". Skandalozno ponašanje muškarca nasmijalo je hiljade navijača okupljenih u El Sadaru, ali je bilo sramotno i šokantno.

Nakon utakmice, Osasunin trener Jagoba Arrasate branio je publiku, tvrdeći da je to bio jedini incident tokom utakmice. 44-godišnjak je bio u krivu. Također su se čule pjesme u kojima se Viniciju mlađem želi smrt u roku od 90 minuta .

"Zvali su ga pi*dom, na utakmici su mu priželjkivali smrt. Roditelji s djecom pokazali su nam srednji prst. U Španiji postoje stadioni s vrućom atmosferom na kojima se igra stvarno dobro. Ali to je besmislica i mi to ne želimo. Prestanimo konačno gledati Viniciusa Jr-a, počnimo gledati igrače kao ljude", rekao je golman Reala Thibaut Courtois.

"Uvrede se nastavljaju, ali i ples. Vidimo se u Liverpoolu", napisao je sam Vinicius na Twitteru.

Ovo nije prvi problem s ponašanjem španske javnosti prema Viniciusu mlađem i njegovoj reakciji. Prije manje od dvije sedmice Ancelotti je stao u odbranu Brazilca nakon onoga što se dogodilo na Mallorci .

Nogometaš je optužen za nepristojno ponašanje prema suparniku i javnosti, a pokazalo se da je i ranije bio rasistički vrijeđan. Rasizam je problem u španskom nogometu. Ja sam dio toga i vidim da je to problem koji trebamo riješiti. Pogotovo zato što se od Viniciusa Jr-a pravi krivac, a on je zapravo žrtva nečega što ne razumijem", rekao je Italijan.

"To nije bilo nepoštovanje prema Viniciusu Jr. Bilo je to nepoštovanje prema Turskoj i Siriji, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti na konferenciji za novinare nakon utakmice protiv Osasune.

Unatoč silnim uvredama, Vinicius ostaje fokusiran i nastavlja da pruža dobre partije. Upisao je asistenciju u pobjedi Reala, a strijelci u Pamploni bili su Valverde i Asensio.

Real je drugi sa 51 bodom, ima pet bodova manje od Barcelone, koja kasnije s Cadizom igra svoj meč 22. kola La Lige.

Madriđani ne odustaju od titule, ali sada će mnogo pažnje posvetiti Ligi prvaka i mečevima s Liverpoolom u osmini finala. Prvi se igra u utorak navečer na Anfieldu, a onda slijede dueli s Atleticom u La Ligi i sa Barcelonom u Kupu kralja.