Nije kao na Euru i Ligi prvaka: Šta slijedi kada reprezentacije na SP završe sa istim brojem bodova?

.
Uoči mečeva 3. kola Svjetskog prvenstva samo dvije reprezentacije nemaju šansi za prolazak grupe. Riječ je o Kataru i Kanadi koje su nakon uvodna dva meča bez bodova. Sve to nam garantuje dosta uzbuđenja pred finalni dio grupne faze.

 

Do sada su tri reprezentacije osigurale prolazak dalje. U pitanju su selekcije Portugala, Brazila i Francuske. Niti jedna od njih nije potvrdila prvo mjesto pa će imati za šta igrati u u trećem kolu.

Mnoge zbunuje šta će se desiti u slučaju da dvije reprezentacije završe sa istim brojem bodova i ko će imati prednost u tom slučaju. I to iz razloga što je FIFA-in kriterij drugačiji od UEFA-inog.

Poređenja radi UEFA na Evropskom prvenstvu i klupskim takmičenjima poput Lige prvaka prednost daje međusobnom duelu, dok je za FIFA-u ključna gol-razlika.

Kada su u pitanju kriteriji za prolasku grupe na prvom mjestu je svakako broj bodova. Prve dvije selekcije sa najvećim brojem bodova iz tri utakmice proći će dalje.

Vrlo je česta pojava da na Svjetskom prvenstvu dvije reprezentacije završe sa istim brojem bodova. Prvi kriterij koji se smatra u tom slučaju je gol-razlika.

Dakle, selekcije sa najboljim omjerom datih i primljenih golova prolaze dalje. Ukoliko je gol-razlika izjednačena naredni kriterij je broj postignutih golova.

Tek poslije toga slijedi međusobni duel dvije ili više reprezentacija. Ako su reprezentacije izjednačene i u tom segmentu onda se gleda gol-razlika u međusobnim duelima dvije ili više reprezentacija.

# Kriterij
1. Broj bodova
2. Gol-razlika
3. Veći broj datih golova
4. Međusobni duel dvije ili više reprezentacija
5. Gol-razlika u međusobnim duelima dvije ili više reprezentacije
6. Veći broj datih golova u međusobonim duelima dvije ili više reprezetnacija
7. Fair-play bodovi

Sedmi te ujedno posljednji kriterij su fair-paly bodovi. Svaka javna opomena donosi negativne bodove. Žuti karton vrijedi jedan negativan bod, drugi žuti tri, direktni crveni četiri, a žuti i direktni crveni pet negativnih bodova.

Čak u nekoliko grupa sve četiri reprezentacije imaju šansi za prolazak dalje što ja garant za dosta neizvjesnosti u susretima trećeg kola.

FIFA je odlučila da se susreti iz svake grupe igraju istovremeno što će sigurno donijeti dodatnu draž, ali i uzbuđenja.