Nije mu dugo trebalo: Xavi oborio rekord španske Primere

.
Nakon dobro odrađenog prijelaznog roka Barcelona za sada igra sjajnu sezonu.

 

Na čelu s Xavijem Hernandezom i prvom zvijezdom tima Robertom Lewandowskim, Barcelona drži čelnu poziciju u Primeri, barem dok Real Madrid ne odigra svoj meč s Osasunom.

Barcelona je jučer teže nego što se očekivalo slavila na gostovanju kod Mallorce i stigla do 19. boda u sezoni, a junak u 0:1 pobjedi ponovo je bio Lewandowski.

Osim što je značila skok na prvo mjesto u ligi, makar privremeni, ova pobjeda značila je i novi rekord španske Primere.

Blaugranin trener, Xavi Hernandez, je nakon uspjeha s Osasunom neporažen na 18 gostovanja kao trener Barcelone što je novi rekord lige. Prethodni rekord pripadao je Zinedineu Zidaneu, kada je Francuz bio na klupi Real Madrida.

Prokomentarisao je Xavi navedeni rekord, ali je njemu naravno važnije da tim osvaja trofeje.

"Rekord koji smo oborili? Ako to učinite i ne osvojite trofeje, onda je sve uzalud. Dobri rezultati u gostima pokazuju da radimo dobar posao, ali na kraju ako ne osvojimo trofeje, to neće da ima nikakve veze", rekao je Xavi.

Također, Xavi je pohvalio i junaka tima, Roberta Lewandowskog: "On je igrač koji vam daje garancije, to je jasno. Rekao bih da je trenutno najbolji strijelac na svijetu".

Za Lewandowskog je to bio već deveti gol u ligi i prvi je strijelac, s tri više od Betisovog Iglesiasa.

Što se tiče Xavijevog rekorda, priliku da ga "podeblja" imat će 16. oktobra na najtežem mogućem gostovanju kada Blaugrana gostuje kod Real Madrida.