Njemačka sa igračem manje u 95. minuti nakon preokreta savladala Švedsku

U drugom kolu grupe F na Svjetskom prvenstvu Njemačka je nakon preokreta savladala Švedsku rezultatom 2:1 na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju.

Selektor Njemačke Joachim Löw je odlučio na klupi ostaviti Samija Khediru i Mesuta Özila, koji prvi put u karijeri nije bio u startnoj postavi Elfa na utakmicama svjetskih i evropskih prvenstava.

Njemačka je odigrala mnogo bolje bez njih dvojice, te su primorali Šveđane da se brane na svojoj polovini.

U prvih desetak minuta Nijemci su nekoliko puta ozbiljno zaprijetili pred golom Olsena, ali je prvi zicer na meču imala skandinavska selekcija.

Nakon brze kontre Berg je izašao sam pred Neuera koji fenomenalnom reakcijom spašava svoju mrežu.

Nakon novog vala napada Nijemaca hladan tuš za sve navijače Elfa u 32. minuti priredio je Toivonen. Claesson ga je sjajno proigrao, a on sa pet metara lobuje Neuera za 1:0.

Osam minuta kasnije Olsen je spasio Šveđane. Gündogan, koji je u 20. minuti zamijenio povrijeđenog Rudyja, je šutirao sa ivice kaznenog protora, Olsen je odbio loptu na nogu Mülleru, ali švedski golman brani i njegov udarac i odbija loptu u korner.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena svoje golmanske sposobnosti je pokazao i Neuer koji je fenomenalno odbranio Bergov šut glavom.

Elf je na startu drugog poluvremena odmah izjednačio. Gomez, koji je u igru ušao na poluvremenu umjesto Draxlera, je upisao asistenciju, a Reus se najbolje snašao pred golom Šveđana u 48. minuti i poslao loptu u mrežu za 1:1.

Nakon pogotka Nijemci su krenuli još silovitije po preokret. Hector se našao iznenada oči u oči sa Olsenom u 56. minuti, a kao pobjednik iz ovog duela je izašao Šveđanin.

U narednih dvadesetak minuta nije bilo udaraca prema golovima, a onda je u 75. minuti Forsberg uhvatio volej sa 30 metara, ali je Neuer bio spreman i uspio je uhvatiti loptu.

Deset minuta prije kraja meča nakon lijepe akcije po desnoj strani lopta je došla do Wernera koji je sa 10 metara šutirao, Olsen se nije ni pomakao, ali je lopta prozujala tik preko prečke njegovog gola.

Nijemci su od 82. minute igrali sa igračem manje. Glavni arbitar Marciniak nije želio dati drugi žuti karton Boatengu, no na asistenciju VAR-a, tačnije arbitra Turpina, odlučio je poslati štopera Elfa u svlačionicu.

U samom finišu meča Nijemci su išli na sve ili ništa. Najprije je Gomez u 88. minuti glavom šutirao iz peterca, ali je Olsen prelijepom paradom odbio loptu u korner, a potom je u 90+2. minuti rezervista Brandt silovito šutirao sa ivice kaznenog prostora lijevom nogom, no pogodio je samo stativu.

Nakon tog promašaja svi su pomislili da će susret završiti rezultatom 1:1, no u 90+5. minuti Kroos, koji je odigrao katastrofalno čitav susret, nakon uigrane akcije nakon slobodnog udarca postigao fenomenalan pogodak za veliku pobjedu kojom je Elf ostao u utrci za plasman u osminu finala