Nova era bh. fudbala: Budimo kao Sjeverna Irska!

Kaže onaj nekakav iz Sjeverne Irske da bi Bosna i Hercegovina bila prosječna reprezentacija da nema Džeke i Pjanića.

BiH bi bez Edina Džeke samog bila prosječna i kada su za nju igrali Misimović, Lulić, Ibišević, Mujdža, Rahimić... a znamo o kakvim igračima se radi ili se radilo.

Edin Džeko od meča na Koševu protiv Turske u malo kojoj pobjedi BiH nije učestvovao barem indirektno. Ako ne postigne gol tu je da na sebe navuče čitavu odbranu, da kada nas ne ide uđe duboko u polje i sam uzme loptu, asistira, pokrene, smeta protivniku.

S druge strane, i da nije bilo Edina Džeke tokom zlatnih godina naše reprezentacije, genaracija kakvu smo imali od 2011. do 2014. a koja je vrhunac doživjela na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, autentična je, posebna i teško ponovljiva.

Igrači su bili osebujnih karaktera, vladala je posloženost i usmjerenost na cilj koji nikad do 2014. nije dosegnut. Nije postojola tek jedna ili dvije izrazite zvijezde, već je trebalo motriti na sve, od svuda je prijetila opasnost, kvalitet je bio podjednako raspoređen.

Danas, kada u Sjevernoj Irskoj budemo započeli takmičenje u sklopu Lige nacija, oslanjamo se ponajviše na kvalitet Džeke i Pjanića i ne znamo šta da očekujemo od ostalih igrača uvezanih u sasvim nešto novo u odnosu na prethodni kvalifikacioni ciklus.

Liga nacija zanimljivo je takmičenje koje unosi takmičarski žar u terminima ranije predviđenim za prijateljske utakmice. Nek se nešto dešava, vodili su se u UEFA-i tom idejom, a osim toga i najbolja reprezentacija od najgorih sada će učestvovati na Euru.

Pa premda selektor Robert Prosinečki ozbiljno doživljava predstojeće utakmice, za nas bi najbolje bilo da mečeve u Ligi nacija doživljavamo kao pojedinačne segmente jednog krupnijeg procesa: Procesa stvaranja kompaktne reprezentacije u kojoj neće biti klasičnih zvijezda, selekcije koju će krasiti, energičnost, vic, smisao za kombinatoriku, inteligencija, kolektivni duh...

Reprezentacije koja će ličiti upravo na svog današnjeg protivnika, ne po stilu igre jer smo mi za Sjevernu Irsku izmislili fudbal, već po predanosti, zalaganju, čak i fanatičnosti.

Na taj način, sve sa samo skromnim ali simpaltičnim Willom Griggom kao najvećom zvijezdom Sjeverna Irska uspjela je učiniti ono na šta mi još čekamo. Koliko god se busali u prsa smatrajući da smo za njih Brazil, za razliku od njih još ne odigrasmo ni minute na Evropskom prvenstvu.

Edin Džeko će odigrati možda još dvije godine, eventualno četiri za reprezentaciju i trebali bismo doći na nivo da nas poštuju i kada njega ne bude bilo. A kad će se više pojaviti novi Džeko ili Pjanić...

Duel Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine na Windsor Parku počinje u 15:00 sati po našem vremenu.