Nova titula prvaka za historiju

stiv ker

Jedini koji je osvojio najmanje četiri NBA naslova i kao igrač i kao trener

Nakon što je Golden Stejt Voriorsima donio četvrti naslov u posljednjih sedam godina trener tima iz San Franciska Stiv Ker (Steve Kerr) upisao se u historiju NBA lige.

Ker je, naime, postao jedini koji je osvojio najmanje četiri NBA naslova i kao igrač i kao trener.

Bulsi i Sparsi

Pobjedom nad Boston Seltiksima u ovogodišnjem NBA finalu Ker je četvrti put u karijeri podigao pobjednički pehar kao trener, a još pet ih je osvojio kao igrač, tri u dresu Čikago Bulsa i još dva sa San Antonio Sparsima.

Stiv Ker rođen je 27. septembra 1965. godine u Bejrutu. Kao 50. pik druge runde drafta je 1988. godine izabran od Finiks Sansa.

Poslije angažmana u Finiks Sansima, Klivlend Kavalirsima i Orlando Medžiku Ker je 1993. stigao u Čikago Bulse i s njima osvojio tri uzastopna naslova (1996., 1997. i 1998). Potom je preselio u redove San Antonio Sparsa, s kojima je 1999. osvojio četvrti naslov u nizu (jedini je igrač kojem je to uspjelo u posljednjih 50 godina).

Ker je napustio San Antonio 2001., ali se vratio dvije godine kasnije, u posljednjoj godini kao igrač, i ponovo osvojio naslov, peti igrački.

Trećina trofeja

Njegova trenerska karijera započela je 2014. godine u Voriorsima, a iste ruki godine osvojio je svoje prvo prvenstvo kao strateg, pobijedivši u finalu Klivlend Kavalirse. Ker je uspio odvesti Voriorse do šest NBA finala, a uz spomenuto prvenstvo 2015. godine, slavio je još tri puta (2017., 2018. i 2022).

Interesantno je da je Ker titule osvajao u četiri različite decenije, a impozantan je podatak da je u posljednjih 27 godina osvojio 33 posto trofeja, odnosno trećinu.

Kerov mentor najuspješniji

Najuspješniji trener u historiji NBA lige je Kerov mentor u Bulsima Fil Džekson (Phil Jackson) s 11 naslova - šest na klupi Bulsa, a još pet s Lejkersima.

Red Ojerbah (Auerbach) je devet puta bio NBA prvak kao trener, a Džon Kundla (John Kundla), Pet Rajli (Pat Riley) i Greg Popovič (Gregg Popovich) po pet. Odmah iza njih je Stiv Ker.

Izvor: