Novi Bernabeu će koštati 800 miliona, ali ima manu zbog koje igračima pada mrak na oči

.
Savršen, ali samo izgledom

 

Radovi na novom stadionu Santiago Bernabeu će biti okončani do kraja 2023. godine, a već sada je jasno da kultnih hram fudbala bez obzira na troškove rekonstrukcije od 800 miliona eura neće biti savršen. 

Real Madrid će promijeniti teren na stadionu Santigao Bernabeu prije prvog meča polufinala Lige prvaka s Manchester Cityjem i to po peti put ove sezone.

Dom 14-erostrukih evropskih prvaka nastavlja se renovirati dok nastoje obnoviti stadion na kojem igraju od 1947. godine. Međutim, razvoj događaja i dalje ima posredni učinak, s tim da je teren ove sezone u primjetno lošijem stanju nego prethodnih godina.

Travnjak je zamijenjen već u četiri navrata, a posljednji je bio za utakmicu s Real Valladolidom početkom ovog mjeseca. Bit će zamijenjen po peti put prije gostovanja Građana 9. maja.

Golman Thibaut Courtois i veznjak Marco Asensio su kritikovali stanje terene, a glavni trener Carlo Ancelotti priznaje da je to značajan problem.

"Sasvim je evidentno da posao utječe na travnjak. To se znalo", rekao je nakon subotnje večernje pobjede nad Celtom Vigo.

"Povremeno su ga mijenjali i povremeno će ga mijenjati. Nije to ništa novo niti iznenađujuće."

 

 

"Travnjak trpi i oni rade na tome. Mislim da će to promijeniti prije meča protiv Cityja. To je bila ideja prije."

Grbav teren svakako ne odgovara napadačkom fudbalu, a svaka promjena glavnog terena košta oko 300.000 eura.

Sve je po zlu za Real krenulo 2021. godine nakon što je 12 godina za glavni teren bio zadužen Paul Burgess koji je odlučio da se posveti nekom drugom projektu.

Veći dio ove sezone teren Bernabeau izgledao je krhko i suho, a neobično blaga i suha zima nije pomogla. Teren je oduvijek je bio zahtjevan posao održavanja zbog ekstremnih vremenskih uvjeta u glavnom gradu Španije (hladne zime, strašno vruća i suha ljeta), a zbog svoje konstrukcije stadion ne propušta mnogo sunčeve svjetlosti i s vremena na vrijeme neka područja terena uopće ne vide sunce.