Novi bosanski biser u plivanju! Dvanaestogodišnja djevojčica Zerina Vrabac oborila rekord Lane Pudar

plivanje
Dvanaestogodišnja Zerina Vrabac, učenica Osnovne škole Tušanj u Tuzli, članica je trofejnog Plivačkog kluba Zmaj-Alpamm.

 

Nedavno je u Kragujevcu na Piat Openu, u disciplini 200 metara delfin uspjela oboriti rekord Lane Pudar i potvrditi da se radi o vanserijskom talentu.

Sudbina se igra s njom kao i s Lanom. Naime, Zerina u rodnom gradu nema adekvatne uslove za treniranje.

Trenira u hotelskom bazenu neadekvatnom za izvođenje trenažnog procesa u kojem, primjerice, nije moguće vježbati start. Ipak, talentovana djevojčica živi svoje snove i vjeruje da će jednog dana predstavljati svoju domovinu na Olimpijskim igrama.

Za pet godina, meni je san učešće na Olimpijskim igrama i želim to postići u životu – reći će kao iz topa talentovana mlada Tuzlanka u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

U bazen je ušla sasvim slučajno. Željela je naučiti tehnike plivanja da na moru ide do plovaka.

To je bilo sasvim slučajno. Prije pet godina kada su me roditelji naučili čisto kada idemo na more da mogu ići dalje od plićaka. Treneri su brzo prepoznali moj talent i plivanje je pronašlo mene, zaljubila sam se u taj sport i odlučila sam da ostanem u tome – prepričava Zerina svoje početke.

Plašila se vode kao i mnoga druga djeca, ali su treneri bili uporni i ona je za dva mjeseca prebačena u takmičarsku grupu.

Pet godina kasnije to izgleda dosta drugačije. Treninzi su, naravno, dosta teži, trudimo se i radimo dosta više nego na početku – ističe ona.

Delfin stil joj najviše odgovara. Prati Lanu Pudar i nakon oborenog rekorda bila je ponosna zbog sebe, roditelja, trenera…

Osjećaj je dobar, jer znam da ću biti kao ona kada odrastem. jer sam oborila njen rekord i želim biti bolja nego ona – iskrena je mlada plivačica.

Trener plivanja u Plivačkom klubu Zmaj-Alpamm Omer Delalić kaže kako je u Tuzli plivački sport u veoma teškoj situaciji. Prije kvara na bazenu Hotela “Tuzla” u četiri kluba treniralo je oko 500 plivača, a trenutno je taj broj spao na 50-ak.

Ako se nešto ne uradi uskoro, plivanje u Tuzli će biti mrtvo. Zerina Vrabac i Kenan Dračić i još neki plivači pokazuju da u Tuzli ima izuzetno dobrih plivača, a jako mi je žao što je Dračić, za kojeg smatram da će kao i Zerina biti naš budući olimpijac, otišao u Sarajevo za boljim uslovima – kaže Delalić.

Za angažman talentovane Vrabac njeni treneri imaju samo riječi hvale.

Prije svega za Zerinu bih rekao da je to izuzetno talentovano i vrijedno dijete koje je pred sebe postavilo ciljeve koji su veoma visoki i za sada sve to uspijeva ispuniti. U tim rezultatima koje postiže posebno bih istakao njene roditelje koji su joj najveća podrška – kaže Delalić.

Na kraju Zerina otkriva recept kako se sve obaveze tokom dana mogu uspješno savladati.

Teško jeste, ali kada se slobodno vrijeme pravilno rasporedi sve se može stići. Idem na dva treninga dnevno, pored toga imam školu 5-6 sati, idem i na kurs njemačkog, polažem njemački, ali stižem sve obaveze – kaže na kraju talentovana Tuzlanka.