Novi početak košarkaške reprezentacije BiH!

Novi selektor košarkaške reprezentacije BiH Vedran Bosnić polako okuplja pozvane igrače pred izazove koji našoj selekciji predstoje krajem novembra i početkom decembra.

Bosnić će na klupi bh. selekcije debitovati 30. novembra protiv Bugarske u Botevu, a 3. decembra u Zenici naš tim dočekuje Finsku.

Reprezentacija BiH nema šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo, pa će novi selektor u narednom periodu pokušati da izdvoji što više kvalitetnih igrača koji bi u budućnosti mogli biti nosioci našeg nacionalnog tima.

Bosnić je odlučio pozvati 24 košarkaša. Uglavnom su to igrači koji su već ranije imali šansu za igru, ali tu je i nekoliko novih mladih igrača na kojima će se graditi neka nova reprezentacija.

"Mojim imenovanjem za selektora počinju pripreme za kvalifikacije za Eurobasket 2021, Očekuje nas kvalitetan i detaljan rad u svakom segmentu. Imamo smjenu generacije u kojoj moramo imati strpljenja i vjere u mlade. Njima je potrebna velika podrška. Obećavam veliku borbu i kvalitetan rad", poručio je Bosnić nedavno u razgovoru za SportSport.ba.

Sa Bosnićem je naša reprezentativna košarka bez ikakve dileme dobila mnogo, dosta više nego što bi to bio slučaj da je na ovu poziciju došao Denis Bajramović, koji je bio favorit pojedinih ljudi u KS BiH.

Novi selektor Bosne i Hercegovine ima čime da se pohvali u karijeri. Reprezentaciju Švedske je stavio na mapu Evrope gdje je nije bilo dugo godina i napravio je respektabilan tim od njih.

Rad u BiH će biti mnogo veći izazov. U Švedskoj je imao sve, ali s obzirom na to da je BiH u svim segmentima daleko od Švedske, Bosniću će prije svega biti potrebno dosta strpljenja.

Također, naša reprezentacija realno gledajući, bez Jusufa Nurkića i Džanana Muse, te oproštajem Elmedna Kikanovića, nema preveliki kvalitet. Međutim, timska igra bi u ovom slučaju trebala isplivati na površinu i ko zna, možda Bosnić napravi čudo kao i sa Švedskom.

Na spisku selektora Bosnića nalaze se sljedeća 24 imena: Adi Zahiragić, Darko Talić, Sani Čampara, Edin Atić, Amar Gegić, Haris Delalić, Almir Hasandić, Adin Vrabac, Aleksandar Lazić, Emir Sulejmanović, Ajdin Penava, Amar Alibegović, Markus Lončar, Obrad Tomić , Miralem Halilović , Nedim Buza, Tarik Biberović, Ismet Sejfić, Kenan Kamenjaš, Ibrahim Durmo, Draško Knežević, Ivan Miličević, Lazar Mutić , Njegoš Sikiraš.