Novi problemi za PSG: Francuski prvak optužen za rasizam u omladinskom pogonu

Francuski PSG je za veoma kratko vrijeme zahvaljujući katarskom milijarderu Nasseru Al-Khelaifiju stigao do najbogatijeg kluba na svijetu, ali bi sada mogli imati velikih problema zbog skandala koji drma Parižane.

Naime, u periodu od 2013. do 2018. godine u PSG-ovoj akademiji navodno se vršila sistematska diskriminacija porijekla i boje kože, prenosi njemački magazin Der Spiegel na osnovu dokumenata Football Leaksa.

Akademija PSG je omladinske timove popunjavala preko "rasnih" kvota, odnosno talentovaniji mladići tamnije puti bili su onemogućeni za ostajanje u ekipi francuskog prvaka.

Primjer takvog gnusnog slučaja je francuski juniorski reprezentativac Yann Gboho, koji je s 13 godina bio diskriminisan i odbijen od strane PSG-a zbog afričkog porijekla.

Takva politika rezultirala je da 2014. godine akademiji nije pristupio nijedan crni tinejdžer, što je potaknulo nemire unutar kluba, ali je menadžment PSG-a uspio tada suzbiti daljnju polemiku i praksa se nastavila. 

Podsjetimo, PSG je bio u centru pažnje i nakon što je prekršio finansijski fair-play, a ovo je samo loš nastavak neumjesnog poslovanja jednog od favorita za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka.