Novi revolucionarni format Lige prvaka kreće od 2024. godine

Liga prvaka
Novi format Lige prvaka bit će prihvaćen i odobren u martu 2021. godine. Revolucionarni sistem započet će 2024. godine, a u njemu će učestvovati 36 ekipa, poštujući nacionalne lige da se ne igra vikendima ili da se smanjuje broj timova u ligama.

 

Promjenu je potvrdio Juan Antonio Alcala za El Partidazo de COPE i Radio MARCA ističući da se UEFA trudila pozabaviti ovim stvarima zbog prijetnje o osnivanju Super lige.

UEFA zna da mora napraviti promjene kako bi unaprijedila Ligu prvaka, ali poštovat će tri glavne stvari: Liga prvaka će se nastaviti igrati tokom sedmice; pristup takmičenju će se nastaviti ostvarivati kroz nacionalne lige; a broj timova u nacionalnim ligama ostat će isti.

Novi format, koji će započeti za tri godine, igrat će se do 2033. godine.

U novoj Ligi prvaka ograničit će se pet ili šest ekipa po državi, a dodatna četiri mjesta bit će određena na sljedeći način: dva kluba ulaze prema listi UEFA-inog koeficijenta, jedan dodatni će biti iz pete rangirane lige (Ligue 1), a posljednje mjesto bit će za najbolju ligu koja nema predstavnika.

Prva faza igrat će se od septembra do januara, a svaka ekipa će odigrati 10 različitih utakmica protiv različitih protivnika. Osam najboljih proći će direktno u osminu finala, a od devetog do 24. mjesta igrat će se play-off za određivanje preostalih osam timova u osmini finala.

Utakmice će se igrati utorkom i srijedom, a bit će i četiri četvrtka kada će se igrati utakmice Lige prvaka.