Nurkić o ostanku u Portlandu: Ako misle da mogu dobiti boljeg igrača, ne znam šta čekaju

sa

Centar Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić vjerovatno će čuti svoje ime u glasinama o razmjenama po završetku ove seozne.

NBA franšiza iz Oregona traži put za angažovanje pojačanja nakon razočaravjućeg tekućeg šampionata u kojem su postigli samo 33 pobjede uz 49 poraza te ostali van play-offa.

Nurkić je rekao da je normalno da se njegovo ime spominje u razgovorima o trejdu i da “nije dosadno”.

“Skoro svake godine me zovu moji iz porodice i kažu: “Govori se ovo, govori ono. To se događa svake godine. Za godinu, možda će imati pravo”, kaže bosanskohercegovački košarkaš.

Dođe li taj dan, Nurkić (28) kaže da će imati razumijevanja. Ali, jasno je dao do znanja da želi ostati u Portlandu, gdje ima status startnog centra.

“Sve dok sam tražen, ako me ljudi žele ovdje, bit ću tu. Neću tražiti razmjenu da bih pokušao otići negdje drugdje”, kaže Jusuf.

Tada je Nurkić rekao nešto što je prilično lijepo saželo cijelu situaciju.

“Ako misle da mogu dobiti boljeg igrača za mene, onda ne znam šta čekaju”, rekao je Nurkić, prenosi Oregonian.

Nurkić predstavlja pravu zagonetku za Blazerse. Dobar je, ali nije centar All-Star kalibra. Nadogradnje postoje, ali nisu lako dostupne.

Trgovati Nurkića značilo bi ga zamijeniti, što ne bi bilo lako. S druge strane, posao s njim mogao bi postati nužan ako njegov ugovor bude potreban da bi odgovarao plaćama u velikom poslu.

Blazersi su prošlog ljeta ponovo potpisali s Nurkićem četverogodišnji ugovor vrijedan 70 miliona dolara jer su ga cijenili.

I on je tu vjeru najvećim dijelom nagradio. Postigao je rekorde karijere u postotku šuta iz igre (51,9%), šutu za tri poena (36,1%) i šutu za dva poena (56,7%).

Njegovih 13,3 poena po utakmici bilo je solidno. Četverti je strijelac ekipe za Damiana Lillarda, Jeramija Granta i Anfernee Simons. Nurkić je predvodio tim sa 9,1 skokova po utakmici.

Nedostatak Nurkiću bio je njegov realizacija iz blizine koša. Njegov šut za dva poena pokazao je napredak, ali je još uvijek blijed u usporedbi s vrhunskim centrima kao što su Domantas Sabonis iz Sacramenta (63,9%) i Clint Capela iz Atlante (65,4%).

Međutim, odbrana Blazersa je nedvojbeno bolja kada je Nurkić bio zdrav. Portlandova sposobnost da poremeti protivničke napade uvelike je opala kada je Nurkić pauzirao, počev od januara.

Nurkić je propustio 30 utakmica ove sezone, ali 10 je uslijedilo nakon što je ekipa počela odmarati vodeće igrače u pokušaju da gubi i poveća svoje izglede na NBA draft lutriji.

Nurkić je, zapravo, igrao u 52 od 72 utakmice u kojima mu je “dopušteno” igrati.

O Nurkićevom statusu će se dosta raspravljati ove van sezone.

Ako se ne vrati sljedeće sezone, to vjerovatno znači da su Blazersi sklopili mega posao. Ako se Nurkić vrati, kada je zdrav, i dalje predstavlja jaku opciju u sredini. On želi biti u Portlandu kako bi pomogao glavnoj zvijezdi Lillardu i Blazersima da pobijede.

“Dajem sve od sebe da uradim sve što od mene traže”, rekao je Nurkić