Nurkić objavio fotografiju posebnog modela tena, posvećene su žrtvama srebreničkog genocida (FOTO)

Nurkić
Bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić na svom Facebook profilu objavio je fotografiju posebnog modela tena, na kojima je stajao natpis "Srebrenica 8372..." kako bi svijet još jednom podsjetio na genocid iz jula 1995. godine.

 

Jusuf Nurkić često skreće pažnju javnosti na ratne zločine devedesetih godina, s naglaskom na genocid u Srebrenici, a sada je na svom Facebook profilu podijelio fotografiju s još jednim tenama na kojima je ispisao poruku.

U 2022. godini, 11. jula ukopano je još 50 žrtava čiji su posmrtni ostaci nekompletni. Devet od njih pronađeno je prošle godine u masovnoj grobnici u Kalinoviku, dok su ostale žrtve pronađene ranije u drugim masovnim grobnicama.

Do sada je u Potočarima ukopana 6.671 žrtva genocida. Sudovi su do sada izrekli više od 700 godina zatvorskih kazni za genocid i zločine počinjene u Srebrenici.

Presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH utvrđeno je da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid.

Sudovi su za genocid osudili ukupno 48 osoba od kojih pet na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Genocid u Srebrenici najveći je takav zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.