Nurkić oborio rekord karijere i upisao se u historiju Sansa: "Bosanska zvijer" opravdala nadimak

N

Košarkaši Finiks Sansa poraženi su domaćem parketu od Oklahoma Siti Tandera rezultatom 110:118, ali to nije zaustavilo najboljeg bh. košarkaša Jusufa Nurkića da obori rekord karijere. 

Nurkić je u susretu protiv Tandera na terenu proveo 32 minute, a zabilježio je 14 poena, četiri asistencije i čak 31 skok. "Bosanska zvijer" je bila nezaustavljiva pod protivničkim koševima, a od te 31 uhvaćene lopte, čak 13 je došlo u napadu. 

Osim što je oborio rekord karijere, Nurkić je oborio i rekord franšize Finiks Sansa, pošto je prvi igrač koji je uhvatio više od 28 skokova u jednoj utakmici.

To je bilo dovoljno da obori dosadašnji rekord (23), koji je zabilježio još 2019. godine kao član Portlanda. 

Što se se ostalih igrača iz Sansa tiče, u odsustvu Devina Bukera (Booker), najviše se istakao Bredli Bil (Bradley Beal) sa 31 poenom, dok je Kevin Durant ubacio 20. 

Najefikasniji na cijelom susretio bio je bek Oklahome Šaj Gildžus-Aleksander (Shai Gilgeous-Alexander), koji je susret završio sa 35 ubačaja, a njima je pridodao osam skokova i devet asistencija. 
Sansi su ovim porazom došli na omjer od 35 pobjeda i 26 poraza i do kraja sezone im slijedi žestoka borba za direktan ulazak u plej-of. 

S druge strane, Tander je u samom vrhu Zapadne konferencije sa 42 pobjede i samo 18 poraza.