Nurkić oduševio jaknom na Dan državnosti, Džeko još jednom pokazao privrženost državi

.
Bh. sportisti Edin Džeko, Jusuf Nurkić, Mirza Teletović, Damir Džumhur, Edin Puhalo i Amel Tuka putem društvenih mreža među prvima su čestitali Dan državnosti BiH i tako još jednom pokazali da nijednog trenutka ne zaboravljaju svoju domovinu.

Pomenuti sportisti rano jutros i kasno sinoć, 25. novembra 2021. godine, čestitali su Dan državnosti BiH te putem društvenih mreža poslali poruku ljubavi prema domovini iz kojeg dolaze, a u toku dana sigurno će se i ostali brojni bh. sportsisti oglasiti i čestiti nam ovaj veliki dan.

 

Posebno emotivan je bio kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko koji je uz statistiku svih postignutih pogodaka igrajući za Wolfsburg, Manchester City, Romu, Inter i Zmajeve napisao da ih je postigao igrač koji dolazi iz Bosne i Hercegovine.

 

"Uz svaki gol, uz svaku asistenciju, kod svakog nastupa, uz ime i prezime stoji - Edin Džeko iz Bosne i Hercegovine! Ponosni sam Bosanac i Hercegovac i zato, državo moja jedina, sretan ti i ovaj Dan državnosti. Volim te BiH", napisao je Džeko.

Jusuf Nurkić je sinoć u NBA ligi odigrao najbolju utakmicu u ovoj sezoni, a on je došao posebno inspirisan na susret protiv Sacramenta i na sebi je nosio jaknu u zastavama naše države.

Fotografije je poslije objavio na društvenim mrežama uz stihove nezvanične himne "Jedna si jedna".

Dan državnosti BiH čestitao je i najbolji bh. teniser Damir Džumhur, kao i Mirza Teletović. Obojica su svoje poruke objavili na društvenim mrežama.

Čestitku je uputio i najbolji bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki, a i on je bio posebno inspirisan i jako lijepo je čestitao praznik našoj državi.

"Bosna nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja, san o zemlji na razmeđu svjetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada. To je zemlja više vjera i nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje svako može da misli i vjeruje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde. To je bio naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane. Domovino, sretan ti rođendan", napisao je Puhalo.

"Zemljo naših djedova, dok je tvojih sinova, ti ćeš biti prkosna... Domovino, sretan ti Dan državnosti", napisao je Amel Tuka.

Također, čestitku su uputili i brojni sportski kolektivi iz naše države.

Podsjećamo, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost muslimana, Srba, Hrvata i drugih.

 

Na zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene granice iz vremena srednjovjekovne Bosne, a BiH je definisana kao ravnopravna republika Jugoslavije