Oči iz Los Angelesa uprte u Nyon: Zmajevi danas saznaju protivnike u Ligi nacija

.
Fudbalska reprezentacija BiH nalazi se u Los Angelesu gdje se priprema za prijateljsku utakmicu protiv domaće selekcije SAD-a.

Iz Kalifornije će danas Petev i ekipa pratiti žrijeb Lige nacija, koji je za 18:00 zakazan u švicarskom Nyonu.

S obzirom na to da je prethodno izdanje Lige nacija naša reprezentacija 2020. godine završila kao posljednja u grupi u A diviziji, zajedno s reprezentacijama Ukrajine, Švedske i Islanda bit će u prvom šeširu u žrijebu za grupnu fazu B divizije.

Šešir 1: Švedska, Ukrajina, BiH, Island;

Šešir 2: Finska, Norveška, Škotska, Rusija;

Šešir 3: Izrael, Rumunija, Srbija, Republika Irska;

Šešir 4: Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija.

Podsjetimo, naša reprezentacija je odigrala najlošije kvalifikacije od nezavisnosti BiH, te smo završili četvrti u grupi iza Francuske, Ukrajine i Finske, a ispred slabašnog Kazahstana.

Naredne kvalifikacije, one za EURO 2024. u Njemačkoj, na rasporedu su tek u martu 2023. godine, te do tada imamo sasvim dovoljno vremena da se spremimo, te da pokušamo izboriti prvo učešće na Evropskom prvenstvu.

Format kvalifikacija za EURO 2024. još nije potvrđen, uključujući sve pojedinosti o tome kako reprezentacije mogu zaraditi mjesta u play-offu putem UEFA Lige nacija 2022/23.

Očekuje se da će pravilnik o takmičenju EURO 2024. biti odobren i objavljen do juna 2022. godine, kada ćemo i započeti takmičenje u Ligi nacija.

Čak četiri utakmice odigrat ćemo od 2. do 14. juna, a preostala dva kola na rasporedu su od 22. do 27. septembra 2022. godine.

Divizije A, B i C imat će po 16 reprezentacija, od kojih će svaka biti izvučena u jednu od četiri grupe po četiri selekcije za grupnu fazu. Preostalih sedam timova, u Ligi D, bit će podijeljeno u dvije skupine, jednu od četiri, a drugu od tri selekcije.