Virgil van Dijk: Od perača suđa do zvijezde

Virgil van Dijk nagrađen je ove godine osvajanjem Lige prvaka za mukotrpan proboj kroz fudbalski svijet i zdravstvenu dramu koju je proživio u mladosti, ali to ne mora biti sve. Niko se neće buniti ako nakon Luke Modrića bude sljedeći osvajač Zlatne lopte.

Dva Koemana
 

Čovjek kojeg je apsolutno nemoguće proći driblingom. Najbrži stoper današnjice koji trči 34,5 km/h i niko ga ne može pretrčati. Vladar zraka i zemlje. Gospodar kaznenog prostora. Nedodirljivi vođa današnjeg šampionskog Liverpoola.

Riječi su to kojima stručnjaci posljednjih mjeseci opisuju Virgila van Dijka, defanzivca koji se nakon osvajanja Lige prvaka s redsima nameće kao favorit za osvajanje Zlatne lopte, godišnje nagrade za najboljeg fudbalera svijeta koju jedan odbrambeni igrač nije osvojio još od Fabija Cannavara 2006. godine, prenosi Oslobođenje.ba.

Ako se to dogodi, neće biti nezasluženo. Argumenata za to da ga se proglasi najboljim je mnogo. Van Dijk je tako s 27 godina dostigao vrhunac i uljepšao svoju briljantnu životnu priču, u kojoj nije uvijek sve išlo glatko, a bilo je i dramatičnih trenutaka.

Možete li zamisliti fudbalera koji zarađuje deset miliona eura godišnje kako pere suđe da bi imao šta jesti? Niko ne može, ali baš na ovaj način počinje priča o Virgilu, momku rođenom u Bredi, čija je majka Surinamka, a otac Holanđanin.

On je kao tinejdžer u akademiji fudbalskog kluba Willem II iz Tilburga pokušavao privući pažnju skauta i probiti se iz juniorskog u seniorski fudbal, putujući 34 kilometra iz Brede na treninge, a usput je radio u restoranu Oncle Jean.

- Bio je dobar radnik. Uvijek je dobro prao i pošteno obavljao svoj posao, otkrio je svojevremeno medijima vlasnik restorana Jacques Lips, koji se nagledao neuspješnih pokušaja gradnje fudbalske karijere pa mu je savjetovao:

“Peri više suđa i prestani pokušavati biti profesionalni fudbaler. Ovdje barem možeš nešto zaraditi.”

Srećom, tada 16-godišnji Van Dijk, nije ga poslušao, no u Tilburgu jednostavno nisu vidjeli potencijal u njemu. Njegov trener Edwin Hermans tvrdio je da je previše limitiran te da ima lošu koordinaciju za 193 centimetra visine. Fatalna je to greška bila za Willem II koji ga je bez odštete prepustio Groningenu, a ključnu ulogu u tom poslu odigrao je Martin Koeman u ulozi skauta, nedavno preminuli otac Ronalda, holandske legende koja je i danas baš zbog toga vezana za svog odbrambenog nasljednika.

Nakon što je prešao na sjever Holandije, Virgil je polako počeo graditi karijeru, tražeći svoju idealnu poziciju u odbrani. Na poziciji desnog beka nije uspio, ali s lijeve strane postigao je neke od svojih prvih golova, uključujući slobodnjak protiv Den Haaga, prvjenac u seniorskom fudbalu.
Van Dijk je nastavio izvoditi slobodnjake sljedećih godina i postigao je još nekoliko prekrasnih pogodaka, baš u stilu Ronalda Koemana, no kada je napunio 20 godina, umalo se sve urušilo.
Taman kad je počeo graditi svoje ime u holandskom fudbalu, Virgil van Dijk završio je u bolnici. Dijagnosticirana mu je upala potrbušnice i trovanje bubrega, a situacija je u jednom trenutku bila toliko loša.

Srećom, izvukao se i vratio na travnjak, a taj dramatični trenutak bio je i važna prekretnica u njegovoj karijeri. Nakon toga u potpunosti se posvetio fudbalu, dobio potrebnu mišićnu masu, popravio koordinaciju i postao materijal za vrhunskog stoper.

Godine 2013. škotski Celtic napravio je odličan posao kupivši ga za samo tri miliona eura, a u redovima slavnog kluba prvi put okusio je slast osvajanja trofeja. Osvojio je škotsko prvenstvo dva puta i jedan Liga kup, a iako je još bilo njegovih dalekometnih golova i onih iz slobodnjaka, polako se pretvarao u klasičnog centralnog defanzivca.


Osveta ocu

Tri godine kasnije bilo je vrijeme za prelazak u engleski Premiership, u koji ga je za 15 miliona eura doveo Southampton. Četiri godine nakon toga prelazi u Liverpool za rekordnih 85 miliona eura, a poslije toga je sve historija.

Već u danima dok je igrao za Celtic, mnogima je upalo u oči to da na leđima ovog defanzivca piše Virgil, ali ne Van Dijk.

Pokazalo se da to nije slučajno, već osveta ocu Ronu, kojem nikad nije oprostio to što je napustio njegovu majku Hellen.