Od svlačionice do terena: Životne priče poznatih sportista koje će vas zadiviti i inspirisati

,

Da je vrlo izazovno izabrati što pogledati u današnjemu moru naslova koje nude televizija i streaming platforme, potvrdilo je i jedno britansko istraživanje iz 2021. godine.

U njemu su autori došli do zanimljivog nalaza, prenosi Independent - gledatelji provedu više od 100 dana u životu odlučujući koje će TV emisije i filmove gledati!

Riječ je o studiji provedenoj na 2000 odraslih, koja je također pokazala da ljudi obično prelistaju osam TV kanala i još devet filmskih naslova prije nego što donesu konačnu odluku.

Trećina ispitanika također je priznala da se često muče odlučiti što gledati jer ima previše izbora, a 49% njih toliko je dugo znalo tražiti da na kraju ne bi ništa pogledali.

Da se to ne bi dogodilo i vama, složili smo vam listu sportskih dokumentaraca, koji donose fenomenalne istinite životne priče poznatih sportista, nepoznate činjenice o velikim sportskim trijumfima i neizvjesnim završnicama, neobične okolnosti sportskih neuspjeha i još mnogo toga, prenosi A1.

Beckham

Ova Netflixova dokumentarna serija u režiji oskarovca Fishera Stevensa sadrži dosad neviđene snimke i prati vrtoglavi uspon poznatog Davida Beckhama - od njegovih skromnih početaka do svjetske nogometne slave.

Legendarni engleski nogometaš i njegova supruga Victoria otkrivaju u četiri epizode ove intimne serije kako vide sebe te koje su sve uspone i padove prošli u 25 godina braka.

Uz to, u serijama su intervjui s članovima Beckhamove porodice, njegovim saigračima, slavnim prijateljima, pa čak i paparazzima koji su karijeru izgradili jureći za svakim njihovim korakom.

Bill Russell: NBA legenda

Prvak NBA lige i ikona građanskih prava u ovom biografskom dokumentarcu prikazuje kolika je nevjerovatna postignuća ostvario na terenu, ali i van njega.

I s Rusela pravom ga nazivaju sportskom legendom jer je osvojio 11 naslova prvaka u 13 sezona, bio je pet puta najkorisniji košarkaš NBA lige, 12 puta uvršten u NBA All-Star, a osvojio je i zlato na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine.

U dokumentarcu saznajte kako se Russell borio protiv rasne nejednakosti i što je sve bio spreman staviti na kocku.

Šest nacija

Ovaj najnoviji Netflixov serijal prikazuje kako se najbolje ragbijaške ekipe Evrope kolo po kolo, utakmicu po utakmicu, bore za trofej pobjednika Guinness Prvenstva šest nacija 2023.

Inače, Šest nacija (The Six Nations) najstariji je međunarodni turnir u ragbiju i na njemu se za pobjednički naslov bore ekipe Engleske, Velsa, Škotske, Irske, Italije i Francuske.

U osam epizoda serija prikazuje trenutke igrača i trenera na terenu, ali i kod kuće, s njihovim porodicama, te donosi zanimljive intervjue s nekim od ključnih igrača prvenstva.

Strategija pobjede

U ovoj nadahnjujućoj dokumentarnoj seriji iz 2020. godine afirmirani treneri govore o svojim ličnim pravilima za uspjeh u sportu, ali i u životu.

U produkciji LeBrona Jamesa i Mavericka Cartera, "Strategija pobjede" u pet epizoda nudi uvid u ključne trenutke u karijeri Doca Riversa (NBA trener), Jill Ellis (dvostruka osvajačica Svjetskog nogometnog prvenstva), Josea Mourinha (nogometni trener), Patricka Mouratogloua (trener teniserke Serene Williams) i Dawn Staley (trenerica i članica košarkaške Kuće slavnih).

Svjetski kapiteni

Od svlačionice do terena, kako piše Netflix, ova dokumentarna serija nudi ekskluzivan prikaz 32 reprezentacije u pohodu na Svjetsko nogometno prvenstvo 2022.

U šest epizoda vidjet ćete intervjue sa sportskim stručnjacima i kapitenima reprezentacija, uključujući Cristiana Ronalda, Lionela Messija, Kyliana Mbappea, Luku Modrića i druge.

Oni raspravljaju o usponima i padovima - što na terenu što izvan njega - te dijele svoja razmišljanja o drugim igračima, timovima i značajnim trenucima tokom takmičenja.

Arhivski snimci utakmica i emotivni trenuci iza kulisa otkrivaju kako su se igrači nosili s pritiskom, ppovredama i drugim izazovima.