Odakle, zapravo, potiče Lionel Messi?

Kao i većina Argentinaca, tako i Messi ima italijanske korijene. Ovu priču, koja se i ranije pojavljivala u medijima, donio je ugledni španski list Marca, koji je predstavio porodično stablo zvijezde Barcelone.

Messijev predak, stari Angelo, stigao je u Argentinu prije 136 godina i to iz Ancone. Grad na zapadnoj strani Jadranskog mora nalazi se nasuprot srednjoj Dalmaciji, odnosno Zadru i Šibeniku.

Stari Angelo je iz Ancone vozom putovao u Genovu, a onda se iz ove luke brodom zaputio na dugo putovanje u Rosario, gdje je rođen Lionel Messi.

U italijanskom gradiću Recanati u provinciji Macareta danas živi desetak porodica koje se prezivaju Messi. Štaviše, u ovom gradiću postoji fan klub Lea Messija.

Leandro Messi, koji radi u Recanatiju, prvi je počeo istraživati porijeklo njegovog daleko poznatijeg prezimenjaka Lionela, koji igra u Barceloni. On otkriva da je njegov djed zapravo unuk Angela Messija, koji je 1893. godine otišao za Argentinu sa suprugom Marijom.

U Recanatiju se nadaju kako će Messi doći jednog dana, čisto da upozna svoje porijeklo, a istakli su da bi bilo teško odlučiti se za koga navijati kada bi na velikom turniru Messijeva Argentina igrala protiv Italije.

Nekako Messija sve veže za tu Italiju, pošto i njegova majka ima italijansko porijeklo, pa čak i supruga Antonella Roccuzzo, koja dolazi iz Kalabrije s juga Italije.

Bilo je priča ranije da Messi ima katalonsko porijeklo, te da mu je Bojan Krkić daleki rođak, pošto porodice oba igrača dijeli prezime Perez, od predaka koji su emigrirali iz Teruela u Poal u 18. stoljeću.

Mada, koje god bilo njegovo porijeklo, Messi je godinama najbolji i osjeća se isključivo Argentincem, te će pokušati ovu južnoameričku zemlju odvesti na tron svijeta, iako mnogi sumnjaju da to može.

 

stablo