Održani pregovori, engleska Premier liga dobit će svoj PSG!

a
Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a i predsjednik Qatar Sports Investmentsa, sastao se prošle sedmice u Londonu s Danielom Levyjem, izvršnim predsjednikom Tottenhama.

Katarski vlasnici Paris Saint-Germaina razmišljaju o ulaganju u klub Premier lige. Iako im PSG ostaje primarni projekat, jasno im je da je Premier liga priča za sebe i da bi bila velika stvar takmičiti se u tako jakoj nogometnoj ligi koja je daleko ispred svih ostalih liga.

Al-Khelaifi je također predsjednik Evropskog udruženja klubova, a Levy je član njegovog izvršnog odbora. Njih dvojica su navodno razgovarali prošle sedmice, a Levy ne isključuje mogućnost da upravo njegov Tottenham padne u ruke bogatih Katara.

QSI grupacija posjeduje PSG i manjinski udio u portugalskom klubu Braga i odlučni su kupiti ili uložiti u više klubova ove godine.

Više od 300 klubova diljem svijeta dio je višeklupskih vlasničkih grupa, ali jedini interesi QSI-ja su PSG i Braga. To će se promijeniti u 2023. koja bi trebala biti godina ambicioznih strateških akvizicija za QSI.

Mnogi promatrači su pretpostavili da će QSI biti manje zainteresovani za nogometna ulaganja nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, ali vjerovatno će biti upravo suprotno.

Poznato je da vlasnici Manchester Uniteda i Liverpoola traže investitore ili kupce za svoje klubove. QSI traži mogućnosti ulaganja u nogomet diljem svijeta.

Al-Khelaifi je Levyju objasnio da ima velike planove u ovoj godini i da mu je glavni cilj ući u Premier ligu.

QSI je osnovan 2005. godine, a svoj poslovni model temelji na ulaganju u sport. U vlasništvu je katarskog ministarstva financija i Katarskog olimpijskog odbora. Njegov posljednji potez bio je u oktobru prošle godine kupnjom 21,67% dionica portugalske Brage za 80 miliona eura.

Najjača nogometna liga tako će dobiti "svoj PSG". Bez obzira ko će to biti, Tottenham, United, Liverpool ili neko četvrti, postaće sila koju će biti teško zaustaviti jer poznato je da Katari raspolažu novcem koji može da omogući bilo kakva pojačanja.