Otac ga je maltretirao, morao je u vojsku, a sada tjera navijače Totenhema da zaborave Harija Kejna

sport
Otac ga je tjerao od malena da trenira fudbal, a uveo mu je još jednu "zabranu" - nema ženidbe dok je profesionalac.

 

Son Heung-Min je popularan južnokorejski fudbaler koji je postao međunarodna zvijezda igrajući za Totenhem.

Odlaskom Harija Kejna (Harry Kane), Son je postao prvo ime kluba i neko na kome će biti najveća odgovornost. Tim više jer je naslijedio i kapitensku traku od Iga Ljorisa (Hugo Lloris).

Južnokorejski majstor oduševio je navijače Totenhema u trijumfu protiv Barnlija (5:2) u 4. kolu Premijer lige. Postigao je tri gola i donio svom timu treću pobjedu u četiri utakmice.

 

Strog otac

Rođen je 8. jula 1992. godine u Čunčeonu, u Južnoj Koreji. Pokazao je talent za fudbal od najranijih dana i brzo je postao poznat u korejskim fudbalskim krugovima.

- Sve što sam radio bilo je vezano uz fudbal. Otac mi je govorio da moram ranije u krevet i da moram jesti dobro ne bi li igrao fudbal.

Bio je jako strog. Tjerao me je da četiri sata žongliram. Nakon toga sam umjesto jedne vidio tri lopte - ispričao je jednom prilikom Son o svom ocu.

Son je započeo profesionalnu karijeru u K-League, južnokorejskoj fudbalskoj ligi, igrajući za Seoul. Potom je uslijedio dolazak u Njemačku gdje je nastupao za HSV i Bajer Leverkuzen prije nego što se pridružio Tottenham Hotspuru 2015. godine. 

Postao je jedan od ključnih igrača Spursa i istaknuo se svojom brzinom i golgeterskim sposobnostima.

 

Veliki humanitarac

Osvojio je nekoliko nagrada i priznanja tokom svoje karijere, uključujući više puta nominaciju za PFA - nagrada za igrača mjeseca u PRemijer ligi. Također je postao prvi južnokorejski igrač koji je postigao 50 golova u elitnom rangu engleskog fudbala.

Osim po fudbalskom umijeću, poznat je i po svom humanitarnom radu. Donirao je znatna sredstva za različite dobrotvorne svrhe, uključujući izgradnju škola i pomoć potrebitima.

 

Sonaldo

Dobio je i zanimljiv nadimak koji mu je dodijelio bivši trener Totenhema Žoze Murinjo (Jose Mourinho).

Murinjo je na jednoj press konferenciji rekao kako njegov sin zove južnokorejskog fudbalera "Sonaldo", zbog sličnosti u igri sa legendarnim Ronaldom Nazariom de Limom.

 

Ne smije se ženiti

Otac ga je tjerao od malena da trenira fudbal, a uveo mu je još jednu "zabranu". Naime, Son se ne smije oženiti dok traje njegova profesionalna karijera.

- Slažem se s njim, nema vjenčanja dok sam profesionalac. Kad se oženiš, tad su žena i djeca ispred fudbala. Kad se oprostim, kad budem imao 33, 34 godine, imat ću dovoljno vremena - rekao je Son.

Međutim, iako je planetarna fudbalska zvijezda to ga nije oslobodilo vojne službe.

No, umjesto dvije godine Son je odradio na kraju samo tri sedmice i to tokom korona-pauze u proljeće 2020. godine.