Otkriven razlog pada helikoptera u kojem je preminuo vlasnik Leicestera

Engleski mediji objavili su danas da je istraga pokazala kako je otkazivanje mehanizma koji povezuje pedale u kokpitu i rotor na repu helikoptera razlog velike nesreće u kojoj je poginuo vlasnik Leicestera Vichai Srivaddhanaprabha.

Engleska agencija koja se bavi istraživanjem avionskih nesreća (AAIB) objavila je prve rezultate istrage velike nesreće u kojoj je preminuo vlasnik Leicestera Vichai Srivaddhanaprabha, ali još uvijek nije poznato šta je uzrokovalo ovakav kvar. 

Prve informacije govore da je zbog ovog kvara helikopter stalno mijenjao nagib, zbog čega se na kraju i srušio, a sigurnosna sklopka koja povezuje pomenuta dva uređaja nije bila dovoljno dobro zategnuta. 

Helikopter se srušio nedaleko od stadiona Leicestera nakon što je pilot uslijed otkazivanja motora izgubio kontrolu, a pao je na parking koji je udaljen 200 metara od stadiona King Power. Prema pisanju engleskih medija, samim tim što je helikopter pao na parking izbjegnuta je još veća tragedija jer se u blizini stadiona nalazio veliki broj navijača.

Srivaddhanaprabha je bio vlasnik Leicestera od 2010. godine, a predsjednik kluba postao je godinu dana poslije. Upravo pod njegovim vlasništvom Lisice su osvojile titulu Premiershipa 2016. godine, što je najveći uspjeh ovog kluba u historiji.