Otrgnuto od zaborava: BiH je imala najboljeg ragbistu u historiji bivše Jugoslavije

.
Zeničanin Nasir Vehabović ispisao historiju jugoslovenskog i bh. ragbija

Ragbi kao sport u bivšoj Jugoslaviji imao je dugu tradiciju, a prvo prvenstvo održano je 1957. godine, dok je posljednje održano 1991. godine. Bilo je tu dosta timova koji su dominirali odnosno osvajali više uzastopnih titula prvaka. Najuspješnija ekipa bila je splitska Nada sa 11 titula prvaka, dok je iza njih bio zenički Čelik, koji je u sedam navrata bio prvak Jugoslavije. Tu su još bili i Zagreb, Dinamo iz Pančeva, Partizan i Zagreb koji su osvajali prvenstva bivše zemlje.

Jedan bivši igrač i trener za kojeg se dugo nije čulo, niti spominjalo u medijima, a koji je ostavio neizbrisiv pečat kako u Jugoslovenskom ragbiju, tako i nakon rata u bh. ragbiju je Zeničanin, koji živi u Francuskoj.

Riječ je o Nasiru Vehaboviću, koji je vjerovatno najcjenjeniji i najbolji ragbi reprezentativac Jugoslavije u njenoj historiji. Odigrao je 47 utakmica u dresu bivše države i ostvario najviše poena u istoriji - 151 (8 eseja, 25 pretvaranja, 22 kaznena udarca i jedan dropkik), a potom je bio selektor ragbi reprezentacije Bosne i Hercegovine u tri historijska meča, u Splitu protiv Hrvatske, u gostima kod Monaca i u Zenici protiv SR Jugoslavije. Radi se o prvom meču u historiji naše najbolje ragbi vrste, ujedno prvom u ekipnom sportu bilo koje reprezentacije od proglašenja samostalnosti BiH te o pobjedama protiv dvije selekcije.

Ćelo kako su ga odmilja zvali saigraći prvi put u reprezentaciju Jugoslavije pozvan je 1981. godine, nakon toga odigrao je 47 utakmica, u više navrata proglašavan je najboljim igračem bivše države. Čelik je od 1982 do 1988. godine šest puta uzastopno bio prvak Jugoslavije, a još jednu titulu osvojili su 1990. godine. Igrači Čelika bili su okosnica bivše države, ali i reprezentacije BiH nakon samostalnosti od 1992. godine.

Nasir Vehabović BiH je napustio 2002. godine kada je otišao u Francusku, gdje i danas živi. Imao je ovaj Zeničanin i nasljednika na terenu u sinu Arminu Vehaboviću, koji je bio vrstan igrač, jedno vrijeme igrao je za Čelik, bio kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, a kasnije je uspješno igrao u Francuskoj. Okončao je igračku karijeru 2020. godine.

Ime Nasira Vehabovića sigurno će dugo biti upisano zlatnim slovima u historiju ragbija u bivšoj Jugoslaviji, te BiH od 1992. godine pa do danas. Čovjek koji je osvojio najviše poena i odigrao najviše utakmica u dresu Jugoslavije, te bio selektor reprezentacije BiH u vrijeme njenog osnivanja i prilikom prvih zvaničnih utakmica zaslužuje ogroman respekt i poštovanje kako u njegovom rodnom gradu, tako i cijeloj BiH, ali i regiji.