Ovako je ne tako davno pričao Ronaldo: Želim završiti karijeru dostojanstveno, u velikom klubu

.
To ne znači da mislim kako odlazak u SAD, Katar ili Dubai nije ispravan, ali ja sebe ne vidim tamo, pričao je Ronaldo u TV emistiji Džonatan Ros šou

Iako je počelo da kuha još tokom Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru, mnogi su ostali zaprepašteni zvaničnom potvrdom da je Kristijano Ronaldo (37) prihvatio ponudu Al Nasra. Jasno je da se radi o megalomanskom iznosu - navodno će Portugalac zaraditi 175.000.000 eura za dvije godine, ali kao jedan od najvećih asova modernog fudbala i najboljih golgetera svih vremena, nije da je Ronaldo bio u problemu s novcem.

 

Štaviše, Portugalac je i sam pričao da ne vidi sebe u bogatim klubovima iz liga daleko od evropskog top nivoa. Bilo je to 2015, a prije samo mjesec dana je ponovio u, ispostavit će se, oproštajnom intervjuu kod Pirsa Morgana, u kom je nekim drugim izjavama pokrenuo proces raskida saradnje sa Mančester junajtedom. 

Iako je govorio da ga ne zanima angažman daleko od reflektora Lige prvaka, realnost se ispostavila drugačija. Prihvatio je poziv iz Saudijske Arabije, dok je u najužoj konkurenciji bio i američki Kanzas. Istina, pokušavao je menadžer Žor Mendeš da udomi zemljaka prvo u neki slavni evropski klub, potom je zvao i manje trofejne ekipe sa Starog kontinenta, ali nije uspio. Bit će da su Ronaldovi zahtjevi bili previsoki za njegove godine (37), kao i izdanja koja pruža na terenu u posljednje vrijeme. Jasno je da se kraj velike karijere približio. 

Ipak, i pored toga malo ko je očekivao da će tačka biti stavljena tamo negdje u pustinji, daleko od svjetske pozornice.

Još vjerujem da mogu postizati golove i pomoći nacionalnom timu, pa i Mančester junajtedu, izjavio je Portugalac u pomenutom intervjuu engleskom novinaru  Morganu koji je uzburkao javnost i najavio odlazak sa Old Traforda.

Prije sedam godina bio je još izričitiji da ga put na Bliski Istok ili u Sjedinjene Američke Države ne zanima.

Da li bih igrao u MLS ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima? Ostalo mi je još šest ili sedam godina i želim da završim karijeru na visokom nivou, dostojanstveno i u velikom klubu. To ne znači da mislim kako odlazak u SAD, Katar ili Dubai nije ispravan, ali ja sebe ne vidim tamo, pričao je Ronaldo u TV emistiji Džonatan Ros šou.

Tužan kraj

Jedno je govorio, drugo učinio. Nije ni prvi ni posljednji, ali ovaj potez sigurno će baciti sjenku na sve što je dosad uradio Ronaldo u svojoj karijeri. Nije to kraj kakav se očekivao od igrača njegovog kvaliteta i motivacije.

Ovo je tužan kraj, zar ne? Ronaldo je završio svoju karijeru intervjuom za Pirsa Morgana, dok je Mesi osvojio Svjetsko prvenstvo - konstatovao je Džejmi Karager.

Još jedan bivši reprezentativac Engleske, danas stručni konsultant, Geri Nevil, razočaran je potezom portugalskog asa.

Očigledno ćemo sada rijetko gledati Kristijana. On nam je ovim potezom poručio dvije stvari - prva je da se Saudijska Arabija ozbiljno kladi na fudbal, čim su uložili tolike milione na samo jednog igrača. Pokušavaju da ojačaju svoju ligu... Osjećam da je Kristijano želio da ostane bar do kraja tekuće sezone u nekom od velikih evropskih klubova i postigne još golova. Htio je još da igra Ligu šampiona, ali njegov izbor nam govori i da je dobio vanserijsku ponudu. Možda nije bio potreban klubu u koji je htio da ode, pa je zato ovo bio njegov izbor. Svakako da postoji element tuge jer smo vjerovatno već vidjeli Ronaldov kraj igranja na visokom nivou. Mislio sam da bismo mogli još da ga gledamo na Old Trafordu, ali dvije strane se nisu pozabavile stvarima na pravi način, a to je bilo neizbežno, smatra Nevil.

Ronaldo će debitovati za Al Nasr, poslije deset kola drugoplasiranom timu saudijskog prvenstva sa dva boda manje od vodećeg Al Šababa, 5. januar...

 

Foto:Avaz