Ovo se čekalo: Mourinho birao 11 najboljih s kojima je radio, dvojicu je trenirao u Realu

.
Posebni i tim iz snova

 

Slavni portugalski trener Jose Mourinho gostovao je u podcastu bivšeg igrača Johna Obija Mikela. Iako će razgovor biti objavljen tek u ponedjeljak, dijelovi su već dostupni javnosti, a interesantno je bilo kada je Portugalac morao da nabroji najboljih 11 igrača sa kojima je radio.

Portugalac je trenirao klubove u Portugalu, Španiji, Italiji i Engleskoj. Bio je osvajač Lige prvaka s Portom i Interom, ostavio veliki trag u Premier ligi kao trener Chelseaja, vodio tamo i Manchester United te Tottenham, radio dobar posao i na klupi Real Madrida, a sada je u Romi kojoj je donio prvi evropski trofej nakon mnogo godina.

Karizmatični Jose ima nadimak Posebni i to sve govori. Smatra se taktičkim genijem, čovjekom čije ekipe ne nude fudbalsku ljepotu već isključivo donose rezultat. Mourinho je ekspert za utakmice u nokaut fazama i definitivno neko ko je obilježio jednu eru ove čarobne igre.

U prošlosti je trenirao mnoga velika imena, sada je sastavio najboljih 11 iako to nije bio nimalo lagan zadatak. U svoj tim iz snova uvrstio je čak osmoricu igrača iz Chesleaja...

Za golmana je odabrao legendarnog Petra Čecha kojeg je trenirao u Chelseaju, a u odbranu postavio Javiera Zanettija (Inter), Johna Terryja (Chelsea), Ricarda Carvalha (Porto i Chelsea), i Williama Gallasa (Chelsea).

Zastrašujuća zadnja linija, nema šta, ali ni vezni red nije ništa slabiji. Tamo je Posebni smjestio Franka Lamparda (Chelsea), Claudea Makelela (Chelsea) i Mesuta Ozila (Real Madrid)... A šta tek reći za napad? Mourinho je i tu imao dosta muka jer je trenirao brojne vrhunske napadače, ali se ipak odlučio za trio Didier Drogba (Chelsea), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) i Eden Hazard (Chelsea).

Mourinhovih idealnih 11: Čech, Zanetti, Terry, Gallas, Carvalho, Makelele, Lampard, Ozil, Drogba, Cr. Ronaldo i Eden Hazard.

Mourinho pokušava Romu odvesti u Ligu prvaka jer osvajanje Scudetta je sve samo ne nešto čemu se bilo ko na Olimpicu nada, a istovremeno je tim osvojio drugo mjesto u grupi H u Ligi Evrope i igrat će u šesnaestini finala drugog po redu UEFA takmičenja.

Često se govori u posljednje vrijeme o budućnosti Josea Mourinha. Povezivao se sa timovima iz Saudijske Arabije, ali Portugalac ne planira još uvijek da trenira u toj fudbalski gledano egzotičnoj državi.

Pojavila se glasina da ga žele u Newcastleu, pa nije isključen povratak u Premier ligu, dok se čak spominjao i kao selektor Brazila, čiji Fudbalski savez planira da angažuje neko veliko trenersko ime na ljeto.

Mourinhu ugovor s Vučicom ističe na kraju sezone, a kako sada stvari stoje, od produžetka saradnje neće biti ništa. Dao je obećanje da će ostati do kraja ugovora na Olimpicu, ali jasno je kao dan da neće ostati duže.