Ovo se nije desilo ni Rusima: Teško da je iko ikad osramoćen u izboru za Zlatnu loptu kao Srbija

.
Messi je osvojio prestižnu nagradu

 

Sa 462 osvojena boda Lionel Messi je po osmi put u karijeri dobio Zlatnu loptu, a pravo glasa su imali novinari iz više od 180 zemalja širom svijeta. 

Messi je stigao do ubjedljivog trijumfa sa skoro više od 100 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Erlinga Haalanda (357), dok je Kylian Mbappe završio na trećem mjestu.

Nekoliko dana nakon proglašenja pobjednika pojavili su se i rezultati glasova, a jedan detalj je posebno pao u oči kada su u pitanju glasovi iz regiona. 

Naime, u ovogodišnjem izboru za dobitnika zlatne lopte nije glasala Srbija što je i neka vrsta poniženja za tu zemlju gdje fudbal itekako popularan sport. A, zbog čega Srbija nije glasala, u ovom trenutku nije poznato, no očito je da se radi o nekim tehničkim problemima.

Srbija ima neke od najboljih igrača svijeta u svojim redovima, prošle sezone je nastupila i na Mundijalu u Kataru i činjenica da nisu imali pravo glasa je definitivno iznenađujuća.

Interesantno da je i Rusija koje nema na fudbalskoj mapi od početka invazije na Ukrajinu dala svoje glasove za najšrestižniju nagradu u svijetu fudbala.

Benin, Jordan, Ekvatorijalna Gvineja, Oman, Liban, Kirgistan, Vijetnam, Uganda, Palestina su samo neke od fudbalski anonimnih zemalja koje su dale svoje glasove, ali ne i Srbija.

Ako je na neku utjehu Srbima u izboru za osvajača Zlatne lopte nije učestvovalo i Kosovo koje se tek probija na fudbalskoj mapi.

U izboru za Zlatnu loptu uredno su dale svoje glasove ostale zemlje nastale raspadom Jugoslavije, tj. Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Svaki novinar je birao pet najboljih igrača, a odbaranim se dodjeljivalo po šest, četiri, tri, dva i jedan bod.

Samo je Hrvatska imala svoje predstavnike u ovogodišnjem izboru. Kapiten Vatrenih Luka Modrić je završio na 10. mjestu sa 19 bodova.