Palac gore za Peteva, slijede diplomski ispiti

asd
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u Strasbourgu je sinoć odigrala kvalitetan meč. Uspjela je osvojiti bod u duelu sa aktuelnim svjetskim prvakom (1:1), a svakako da za dobro izdanje Zmajeva velike zasluge pripadaju i selektor Ivaylu Petevu.

Bugarski stručnjak na klupu našeg nacionalnog tima stigao je u po njega, možda i najgori trenutak. Užasna atmosfera, prokockana prilika za plasman na Evropsko prvenstvo i veliko nezadovoljstvo "narodnih masa" jer je Petev u izboru pobijedio "njihovog" favorita Sergeja Barbareza.

Svjestan je toga bio i Petev, no nazad nije mogao. Mir je koliko-toliko "kupio" remijem u Finskoj, a sasvim solidna partija na Grbavici protiv Francuske i minimalan poraz (0:1) vjerovatno su mu dali dodatni vjetar u leđa.

Međutim, slabo izdanje protiv Crne Gore u prijateljskom meču (0:0), pa zatim poraz od Danske (2:0) ponovo su bugarskog stručnjaka doveli pod ogromni pritisak, koji bi vjerovatno svoj vrhunac doživio da su sinoć njegovi izabranici pretrpjeli ubjedljiv poraz, bez obzira što su igrali protiv jedne od najboljih reprezentacija na svijetu.

"Očekivanja su da naša reprezentacija odigra bolje nego što je bilo u Sarajevu. Naravno da ćemo pokušati da uzmemo bod ili tri. Bitno je da pokažemo samopouzdanje, zajedništvo i svaki igrač da pokaže kvalitetu. Moramo imati samopouzdanje u svakoj utakmici. Znamo sve što ima Francuska na raspolaganju. Prošla utakmica je ostala u statistici, želimo izvući pouke i dati sutra svoj maksimum", izjava bugarskog stručnjaka uoči sinoćnjeg meča u Bosni i Hercegovini je dočekana sa jednom dozom humora.

No, da se stvari u fudbalu u samo 90 minuta mogu okrenuti za 180 stepeni pokazalo se i sinoć u Strasbourgu. Najveći kritičari bugarskog stručnjaka su morali prikočiti jer ruku na srce, za sinoćnje izdanje Petev je zaslužio palac gore.

Moćnoj Francuskoj odlučio se suprostaviti sistemom 3-5-2. Saničanin, Ahmedhodžić i Hadžikadunić su bili u zadnjoj liniji, no kada su Francuzi imali posjed i kada su napadali Sušić i Kolašinac, a kasnije Ćivić, su se spuštali u odbrambenu poziciju tako da je formacija iz 3-5-2 zapravo prelazila u 5-3-2.

Dodamo li tome i da su u takvim trenucima još dvojica od trojice preostalih veznjaka uvijek bili iza lopte, može se reći da je pred našim golom stvoren pravi bedem, kojeg nisu uspjevali probiti ni igrači poput Mbappea, Griezmanna i Benzeme.

U svakom trenutku dovoljno je Zmajeva bilo u odbrani, a za razliku od nekih ranijih utakmica, prilikom osvajanja posjeda, lopta se nije "bunarila" prema Džeki. Nije se "gubila" glava što se osjetilo na igri našeg tima.

Formacija 3-5-2 koja je prelazila u 5-3-2 dala je i rezultat prema naprijed. Džeko i Demirović su maltene "vezala" svu četvoricu odbrambenih igrača Francuske, koji tako nisu mogli razmišljati previše o igri prema naprijed. Da smo igrali sa samo jednim igračem u napadu, odnosno sa drugačijom formacijom, stvari po tom pitanju bi bile sasvim sigurnu nepovoljnije po nas.

Demirović je drugim riječima bio od velike pomoći našem najboljem igraču, a koliko god to možda u taktičkim zamislima Didiera Descampsa nisu željeli, Francuzi su morali s mnogo pažnje motriti na naš napadački dvojac.

I kada smo u polju imali igrača više, sasvim opravdano selektor našeg nacionalnog tima nije naredio juriš na tri boda. Znao je da se, prije svega Mbappeu ne smije ostaviti mnogo prostora, pa se u igri našeg tima nakon isključenja Kounde ništa nije promijenilo. Čekali smo kiks Francuske, a s druge strane smo kao i u prvom poluvremenu, bili zgusniti u sredini, a najbolji francuski igrač u trenucima kada se izvlačio na stranu po loptu, bio je udvajan.

Taktika koja je dala rezultat i za koju Petev zaslužuje palac gore, no tek sada bugarskom stručnjaku slijede diplomski ispiti. Dva meča protiv Kazahstana u kojima je naš nacionalni tim favorit i u kojima ćemo morati ići po pobjedu.

Eventualni kiksevi značili bi vjerovatno i opraštanje od borbe za drugu poziciju koja vodi u baraž, a svakako će biti zanimljivo vidjeti sa kakvom taktikom i formacijom će Petev krenuti u duel sa Kazahstanom. S obzirom na imena igrača na spisku, vjerovatno neće biti nekih velikih turbulencija i za očekivati je isti sistem 3-5-2, ali s tim da nećemo smjeti previše stajati pozadi. Dakle, odbrambeni trio morat će izaći visoko, a vezni igrači, prije svega dvojac koji pokriva bokove trebao bi imati mnogo više ofanzivnih zadataka. Ali, ko zna, možda nas Petev ponovo iznenadi.