Pep Guardiola je napravio 94 transfera, ali postoji nepisano pravilo koje još nikada nije prekršio

.
Pep Guardiola smatra se jednim od najuspješnijih trenera na međunarodnoj sceni. Trenutno jako uspješno vodi Manchester City, a prethodno je radio sjajne stvari sa Bayernom i Barcleonom.

Guardiola je tokom trenerske karijere osvojio čak 34 trofeja i ima impresivan učinak. Pod njegovim vodstvom ekipe Barcelone, Bayerna i sada Cityja igrale su jako dopadljiv fudbal sa velikim posjedom, ali i bile su veoma efikasne pred golom rivala.

No, činjenica je i da je Pep uglavnom vodio ekipe koje su imale velike budžete i mogao je da si dovodi najbolje igrače ili one za koje je smatrao da su najbolji, a da pritom uprave nisu bile škrte i nisu mu uskraćivale takve mogućnosti.

Postoji i pravilo koje Pep Guardiola nikada ne krši, a radi se o transfer politici timova koje je vodio ili koji vodi. Naime, ovaj stručnjak ima običaj da ne potpiše nekog igrača dva puta. Koliko god neki igrač bio dobar, Guardiola ga više nije dovodio u svoj novi tim.

Prema TransferMarktu, Pep Guardiola je napravio 94 transfera u svojoj karijeri, uvijek tražeći nove opcije za revitalizaciju svog tima.

Grealish, Gvardiol, Vidal, Gotze, Ibrahimović, Villa...

Od 2016. godine je Pep u Manchester Cityju, a najskuplje pojačanje koje je kao trener doveo je Jack Grealish, koji je na Etihad u ljeto 2021. iz Aston Ville stigao za 117,5 miliona eura. Drugi na listi je Joško Gvardiol kojeg je ljetos City platio Leipzigu 90 miliona eura.

Najskuplje pojačanje koje je imao u Bayernu je Arturo Vidal kojeg je 2015. njegov tadašnji klub platio 39,25 miliona eura Juventusu. U vrijeme Pepa Bayern je još doveo Marija Gotzea iz Borussije Dormtund za 37, te Dougalsa Coste iz Šahtara za 30 miliona eura.

U Barceloni je Guardiola radio četiri godine sa prvim timo, a najskuplje mu je pojačanje Zlatan Ibrahimović kojeg je Barca platila čak 69 miliona eura Interu, ali nije se dobro slagao sa Šveđaninom. U eri Pepa Barca je platila 40 miliona Valenciji za Davida Villu, 35 Sevilli za Danija Alvesa, a 34 miliona eura Arsenalu za Cesca Fabregasa.

Pep je tri puta osvajao Ligu prvaka u trenerskoj karijeri, dva puta sa Barcom i jednom sa Cityjem, dok jedino Bavarce nije uspio da odvede na krov Evrope.

No, upamtiće se tri naslova prvaka Njemačke u njegovom mandatu, dva trofeja u Kupu Njemačke, Superkup Evrope...

Šta ako Manchester City izbace iz Premier lige? 

Za sada nema namjeru da napušta Manchester i ove sezone želi da odvede City do nove titule u Premier ligi, ali i da odbrani trofej u Ligi prvaka, dok se njegov klub susreće sa raznim optužbama i prijeti mu oduzimanje bodova zbog kršenja FFP-a.

Upitan boji li se da bi Manchester City mogao ispasti iz lige, Pep Guardiola je rekao da čeka presudu u slučaju, ali je uvjerio da će ostati na Etihadu čak i ako njegova ekipa napreduje u League One, treću ligu iz Engleske.

"To je dobro pitanje, ali odgovorit ću kad bude presuda. Postavljate ovo pitanje kao da smo već kažnjeni. Za sada smo nevini. Znam da svijet to želi. Znam i osjećam, ali čekam da vidim šta će se dogoditi. Kad bude izrečena kazna, doći ću ovdje i objasniti", rekao je Pep.

"Moja budućnost ovdje ne ovisi o tome u kojoj ligi igramo, Premier ligi ili League One. Vjerovatnije je da ću ostati ako budemo u Ligi 1 nego ako osvojimo Ligu prvaka", rekao je Pep Guardiola, a prenosi RMC Sport.