Peres ne odustaje od Superlige: Tražit ćemo nove partnere

Peres
Tvrdi da niko od klubova nije istupio iz takmičenja, jer niko nije platio penale

 

Predsjednik Real Madrida i jedan od tvoraca Superlige, Florentino Peres (Perez), gostovao je na španskom radiju Cadena Ser, gdje je govorio je o pompezno najavljivanom privatnom takmičenju najbogatijih klubova, koji je za svega 48 sati doživio krah.

Peres je izrazio žal zbog raspleta situacije, s obzirom da je dugo rađeno na projektu.

- Tužan sam. Radimo na ovome već tri godine. La Liga je nedodirljiva, ali format Lige prvaka je zastario i zanimljiv je samo od četvrtfinala. Prošle sezone izgubili smo 650 miliona eura i očito je da format nije dobar. Mi smo napravili format u kojem od početke igraju najvažnije evropske ekipe. Možete dobiti više novca tamo gdje veliki ne gube zbog solidarnosti s drugima. Radili smo dugo na projektu, ali možda nismo dobro komunicirali svoju ideju - rekao je Peres.

Od 12 klubova koji su potpisali ugovor iz projekta je istupilo devet. Peres pak tvrdi kako niko nije odustao dok ne plati penale.

- Niko nije odustao u ovom trenutku jer niko nije platio penale za to. Bilo je klubova koji nisu bilo naročito zainteresirani, ali potpisali su obavezujuće ugovore. Koliki su penali? To vam neću otkriti - istakao je predsjednik Real Madrida.

Govorio je i o haotičnih 48 sati, te reakciji UEFA-e.

- Nikad nisam vidio takvu agresiju predsjednika UEFA-e, to je bilo orkestrirano, od prijetnji do raznih uvreda, kao da smo nekoga ubili. Nogometu treba spas. Uslijedili su komplicirani događaji i Englezi su izgubili interes. Manipuliralo se i krenula je kampanja, htjeli su nas prikazati kao grupu koja će ubiti nogomet. No istina je da postoje ljudi koji imaju privilegije i ne žele ih izgubiti - kazao je Peres.

Istakao je kako je projekt trenutno u stand-by fazi.

- Moja je odgovornost da Real Madrid bude pionir. Ako ima novca, ima ga za svakog. Projekt je sada u stand-by fazi. Zajedno smo, Juventus nije odustao, čuo sam se s Anjelijem (Agnelli) triput tokom dana. Tražit ćemo nove partnere. Ključno je pitanje kako zainteresirati mlađu publiku da prati nogomet - dodao je.