Petev se nada da će Ligu nacija okončati na prvom mjestu i bez poraza

,

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Trening centru NSBiH u Zenici te počela pripreme za preostala dva meča u grupi 3 UEFA Lige nacija B, od kojih će prvi, protiv Crne Gore, igrati u petak, 23. septembra, na zeničkom Stadionu “Bilino polje” (20.45 sati).

Drugi susret igrat će 26. septembra u Bukureštu protiv Rumunije.

Selektor Ivaylo Petev, koji je umjesto povrijeđenog Luke Menala (Dinamo) naknadno pozvao napadača mađarskog Fehervara Kenana Kodru, a umjesto Radeta Krunića (AC Milan) veznjaka Palerma Darija Šarića, obratio se novinarima na pres-konferenciji. Povrijeđeni su, dodao je, još i Anel Ahmedhodžić (Sheffield United) te Jusuf Gazibegović (Sturm).

“Krunić ima neku staru povredu koljena i neće biti na raspolaganju. Također i Gazibegović je jučer imao neki problem u aduktoru, tako da ni on neće biti s nama. Vidjet ćemo, svaki trenutak čekamo nalaz Ahmedhodžića. On je 50-50 posto da će moći nastupiti” – kazao je Petev, koji je dodao kako neće slati nove pozive.

Pokušat će se, podvlači, spremiti s kadrom koji trenutno ima na raspolaganju.

Šarića je, ističe, pratio, a trebao je debitovati prije više od godinu dana, ali tada je bio povrijeđen.

“Kada je otpao Kruna, njemu sam poslao poziv. Što se tiče toga da li će on upisati minutažu, sada ne mogu reći. Ako bude prilika i ako se odlučim, naravno da će dobiti priliku. Svi su tu da pomognu ekipi” – naglasio je Petev.

“Zmajevi” se nalaze u idealnoj situaciji pred odlučujuće mečeve, s Petev podvlači kako “imaju sve u svojim rukama i glavama”.

“Mislim da su momci zaslužili ovo. Pokušat ćemo sve da odradimo i da ostanemo prvi u grupi. Znam da neće biti lako, ali ja vjerujem momcima i mislim da imamo priliku da odradimo dobar posao, da nastavimo ono što je bilo u junu i da idemo dalje” – kazao je Petev, koji je dodao kako mu je jako bitno da ciklus okonča bez poraza.

Petev nije u ovom momentu želio govoriti o zakazanoj prijateljskoj utakmici protiv Rusije, ali je najavio kako će nakon završetka Lige nacija iznijeti svoj stav. Fokus žele, napominje, usmjeriti na utakmice sa Crnom Gorom i Rumunijom.  

Veznjak mađarskog Ferencvaroša Muhamed Bešić govorio je o dosadašnjem toku takmičenja, u kojem je bh. tim bez poraza. Protiv Crne Gore remizirali su 1:1 u prvom meču Podgorici.

“Na početku sam rekao da nas čeka novi ciklus. Odradili smo ga bez poraza i nadam se da, ako Bog da, da će tako i ostati. Dobra su ekipa, imaju dobre igrače, ali vjerujem da svakoga možemo dobiti, ali ne treba pričati. Treba to pokazati na terenu” – poručio je Bešić.

Petev će za preostala dva meča računati na sljedeće igrače:
– golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca);
– odbrana: Siniša Saničanin (Partizan), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (Malmo), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Sead Kolašinac (Marseille), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Amar Dedić (RB Salzburg), Mateo Sušić (APOEL);
– vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Sanjin Prcić (Strasbourg), Dario Šarić (Palermo), Amer Gojak (Ferencvaroš), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Barcelona), Vladan Danilović (Nacional), Haris Duljević (Hansa), Mirloslav Stevanović (Servette), Muhamed Bešić (Ferencvaroš), Dino Hotić (Cercle Brugge); – napad: Edin Džeko (Inter), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Eupen) i Kenan Kodro (Fehervar).