Peteva i Zmajeve jedna utakmica dijeli od najgorih kvalifikacija u historiji fudbalske reprezentacije BiH

.
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je i definitivno ostala bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

 

Zmajevi su u najvažnijoj utakmici dosadašnjeg dijela kvalifikacija poraženi od Finske rezultatom 3:1, a posebno je bolan način na koji su Zmajevi odigrali meč. 

Nesumnjivo je ekipa Ivayla Peteva odlično ušla u meč, ali nepostojanje plana B i katastrofalna adaptacija igri protivnika nakon što su se Finci oslobodili početnog pritiska, definitivno su rezultirali time da igra naše selekcije, posebno u fazi odbrane, izgleda dosta neorganizovano i 'smušeno'. 

Kada tome dodamo činjenicu da su Finci veći dio utakmice imali igrača manje na terenu, a uprkos tome postigli dva gola, onda nezadovoljstvo navijača, ali i cjelokupne bh. javnosti opravdano postaje veće.

Pred Zmajevima je ostala još jedna utakmica u ovim kvalifikacijama, a istu će odigrati 16. novembra protiv Ukrajine. 

Zmajevima utakmica sa Ukrajinom ne može ništa promijeniti kada je riječ o ovim kvalifikacijama, ali može sačuvati obraz i spriječiti da se 'kola' historije slome na ovoj generaciji i selektoru Ivaylu Petevu. 

Naime, ukoliko Zmajevi upišu poraz od Ukrajine, bit će ovo rezultatski najlošije kvalifikacije u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Zmajevi bi u slučaju poraza ostali na samo 7 bodova i sa skorom od tek jedne pobjede, što bi bio gori učinak od svih prethodnih kvalifikacionih ciklusa naše reprezentacije i selektora koji su vodili istu.

Učinak u kvalifikacijama:

SP98: 3 pobjede, 9 bodova

EP00: 3 pobjede, 11 bodova

SP02: 2 pobjede, 8 bodova

EP04: 4 pobjede, 13 bodova

SP06: 4 pobjede, 16 bodova

EP08: 4 pobjede, 13 bodova

SP10: 6 pobjeda, 19 bodova

EP12: 6 pobjeda, 21 bod

SP14: 8 pobjeda, 25 bodova

EP16: 5 pobjeda, 18 bodova

SP18: 5 pobjeda, 17 bodova

EP20: 4 pobjede, 14 bodova

SP22: 1 pobjeda , 7 bodova