Petlja kakvu ima malo ko: "Gospodine Abramovichu, plati, plati i šuti"

.
Znao je šta radi

 

Jose Mourinho je u toku trenerske karijere dobio nadimak Posebni. Opravdao ga je s mnogo stvari, a jedna se tiče perioda dok je bio trener Chelseaja.

Portugalski trener Jose Mourinho je na klupi Chelseaja bio u dva mandata - od 2004. do 2007. godine i od 2013. do 2015. i osvojio osam trofeja s londonskim timom.

Vlasnik Plavaca tada je bio ruski oligarh Roman Abramovich s kojim je Chelsea nanizao mnoge uspjehe, a Jose Mourinho je pokazao kakvu petlju ima.

Za vrijeme svog prvog mandata na klupi Plavaca, jedan od igrača koje je Jose Mourinho doveo bio je legendarni napadač iz Obale Slonovače, Didier Drogba.

On je te 2004. godine u Chelsea stigao iz Marseillea. Bio je to transfer vrijedan 38 i po miliona eura, a Drogba je kasnije postao apsolutna legenda kluba.

Jose Mourinho je u jednom intervjuu ispričao kako je došlo do tog transfera, te je pokazao koliko je bio uvjeren da je Drogba pravi čovjek za Chelsea.

"Ambramovich me pitao: "Koga, koga želiš za napadača?". Od svih velikih imena u Evropi u to vrijeme ja sam rekao: "Drogba"", priča Mourinho, pa nastavlja:

"Ko je on, gdje igra?", pitao ga je Abramovich, a onda je Portugalac rekao: "Gospodine Abramovich. Plati. Plati i ne pričaj."

Ne treba ni spominjati kakva je Drogba kasnije legenda postao. S Chelseajem je četiri puta bioprvak Engleske, isto toliko puta je osvojio FA Cup i Community Shield, dok je tri puta osvojio Liga kup. Kruna svega bila je Liga prvaka 2012. godine. 

Igrajući za Chelsea Didier Drogba je dva puta bio i fudbaler godine u svojoj zemlji, a bio je najbolji strijelac Premier lige 2007. i 2010. godine. 

Chelsea je napustio 2012. godine kada je otisao u Kinu, ali je ponovo igrao za ovaj klub od ljeta 2014. do 2015. godine kada je osvojio i posljednju titulu prvaka Engleske.