Pidro: Ko god dođe u Sarajevo mora znati s čim će se boriti

.
Nakon teškog početka sezone Selmir Pidro se konsolidovao te u posljednje vrijeme pruža partije koje su na zadovoljavajućem nivou.

Iako ima 23 godine Pidro je već sada iskusan igrač sa nekoliko sezona seniorskog fudbala u nogama. Iza njega je i teška povreda koja ga je od terena odvojila deset mjeseci. Tada se "naoružao" strpljenjem te je postao jedan od najboljih bekova Premijer lige.

Za vikend su Pidro i saigrači gostovali Širokom Brijegu. Na teškom terenu Pecare su vodili nakon prvog dijela, ali su na kraju izgubili sa 2:1.

"Što je bilo bilo je, ne može se vratiti. Prvo poluvrijeme smo stvarno odigrali dobro, a u nastavku je stigao pad. Sigurno ostaje žal", rekao nam je Pidro na početku razgovora.

Posljednji meč u 2021. godini igraju u subotu. Na stadionu Asim Ferhatović Hase dočekat će Velež koji se digao u zadnje vrijeme.

"Pripreme za utakmicu traju kao i za svaku drugu, tereni su u zadnje vrijeme sigurno teški, tako da nas nešto slično očekuje i za vikend. Ko bude borbeniji i spretniji u takvim uslovima trebao bi imati prednost."

Svjestan je da početak sezone nije bio po planiranom, ali kako kaže polako to dolazi na svoje.

Kada je počela sezona bio sam u padu forme, nisam pokazivao dobre igre i ono što ja mogu, ali hvala Bogu u posljednje vrijeme se vraćam u stari ritam, mogu biti zadovoljan zadnjim utakmicama.

Tokom proteklog perioda bilo je dosta pritiska kako s tribina tako putem i društvenih mreža i raznih foruma. Pidro nam je objasnio kako to izgleda igrati u Sarajevu i nositi se s pritiskom sa tribina.

"Sigurno je da postoji ta doza pritiska. Sarajevo je najveći klub u državi, uvijek se očekuje da si najbolji. Isto tako kada igraš loše bit ćeš kritikovan, ali kada igraš dobro bit ćeš pohvaljen."

"Ko god dođe u Sarajevo mora biti spreman da zna s čim će se boriti. Jednostavno veliki klub i velike ambicije, jednostavno moraš biti najbolji. Ja sam na početku sezone bio u padu forme, ali sam bio strpljiv, radio sam naporno i naravno moram i dalje da radim. Na neki način sam izašao iz krize i normalno uvijek težim ka boljem."

U prvi tim Bordo ekipe uveo ga je Husref Musemić. Trenirao ga je i Vinko Marinović. Sada je tu Goran Sablić.

"Svaki trener donese nešto svoje i od svakog sam nešto naučio. Ukazali su mi povjerenje, naučili su me nekim stvarima i sigurno sam u fudbalu naučio dosta od tih trenera i zahvalan sam im na tome."

"Trener Sablić je sa sobom donio novu formaciju, trebalo nam je malo vremena da se adaptiramo na to i to je počelo da funkcionište, igram po lijevoj strani, podjednako sam u odbrani i u napadu, dobro se snalazim i zadovoljan sam."

 

Pred njim je još mnogo godina fudbala. Ističe da je zadovoljan svim što je do sada uradio.

"Sigurno mogu biti sretan i ponosan s onim što sam uradio. Osvojili smo Duplu krunu, odbranili titulu, osvojili Kup. Sigurno možemo biti ponosni jer klub ne pamti takve uspjehe od svog osnivanja."

"Uvijek ima uspona, padova i povreda. Vrlo je mali broj igrača koji nisu završili karijeru, a da nekad nisu bili teže povrijeđeni. Čovjek mora da radi, da se trudi i prije svega da bude strpljiv i da strpljivo čeka ono što će doći."

Ranije se povezivao i sa odlakskom u inostranstvo. Teška povreda je sve stopirala.

"Bilo je interesovanja inostranih klubova, ali je došla moja povreda i koja je zakočila sve. Čekalo se da li se trebamo operisati ili ne, odlučeno je da trebam na operaciju pa je to sve palo u vodu. Naravno svaki igrač ima želju da ode u Evropu, da igra na većem niovu, i ja težim ka tome, ali sam zadovoljan ovdje gdje jesam."

Kako je mladim igračima igrati na teškim terenima?

"Sigurno je teško igrati, pogotovo kada ima na terenu vode ili blata, teže je i trčati, ali tereni su takvi, ostaje nam da se adaptiramo i pripremimo te da damo najbolje od sebe."

Pidro je poznat kao skroman dečko van terena, a svoj mir pronalazi u vjeri.

"Sigurno mi je da mi vjera dosta pomaže, tu sam našao smisao života, to je privatni život i tu pronađem smiraj", kazao nam je Pidro na kraju razgovora.