Pjanić večeras 100. put u najdražem dresu: Ko su rekorderi Zmajeva?

.
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Grbavica u drugom susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo dočekati reprezentaciju Francuske, a svoj 100. nastup u dresu reprezentacije upisat će Miralem Pjanić.

Uoči sinoćnjeg treninga predsjednik NS BiH Vico Zeljković i generalni sekretar Adnan Džemidžić uručili su uokviren dres sa brojem 100 za Miralema Pjanića koji će večeras protiv Trikolora odigrati jubilarni stoti meč u dresu sa nacionalnim grbom, saopćeno je iz krovne kuće bh. fudbala.

 

“Za mene je to važna utakmica i jubilej o kojem nisam mogao da sanjam. Moj san će sutra postati stvarnost, jer sam kao dijete s ocem prelazio hiljade kilometara da bih gledao naše Zmajeve. Sutrašnji meč posvećujem porodici i prijateljima i svima koji su mi pomogli da igram za BiH. Nadam se da će naša zemlja u budućnosti imati još mnogo svijetlih trenutaka”, naveo je Pjanić.

 

Apsolutni rekorder reprezentacije Bosne i Hercegovine je Edin Džeko. Napadač Rome odigrao je do sada 113 utakmica u najdražem dresu, a pritom je postigao 59 pogodaka. Miralem Pjanić je odigrao 99 utakmica u reprezentaciji, a na listi najboljih strijelaca je šesti sa 16 postignutih pogodaka.

 

Kada su nastupi u pitanju na trećem mjestu je Emir Spahić sa 94 nastupa, a slijede Zvjezdan Misimović (85), Vedad Ibišević (83), Asmir Begović (63)… Drugi na vječnoj listi strijelaca je Vedad Ibišević sa 28 postignutih pogodaka, a slijede Misimović (25), Bolić (22), Barbarez (17)…

 

Najviše utakmica bez primljenog gola upisao je Asmir Begović (22), a slijede Kenan Hasagić (12) i Ibrahim Šehić (10). Najviše utakmica kao kapiten ima Spahić (55), a slijedi Džeko (45), potom Konjić i Barbarez sa po 20.